NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Ouderschapsplan stimuleert d

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Ouderschapsplan stimuleert dialoog tussen ex-partners

Uit een studie van de KU Leuven bleek begin 2017 dat ex-partners veel te weinig over de kinderen praten. In 25% van de gevallen gebeurt dat immers nooit en in nog eens 25% minder dan één keer per maand. Slechts in twee gevallen op tien worden grote beslissingen over de kinderen samen met de ex-partner genomen. Eén en ander illustreert dat na een scheiding in de praktijk zeer weinig in huis komt van het samen opvoeden van de kinderen en dat kinderen eigenlijk vooral veel van het ene huis naar het andere trekken. Zo’n 30% van de kinderen van gescheiden ouders woont in twee huizen. De onderzoekers stelden vast dat kinderen weliswaar een goede band ontwikkelen met beide ouders, maar ook vaak het gevoel hebben tussen twee vuren te zitten, omdat de ouders niet of veel te weinig over hen met elkaar praten. Bij de wetswijzigingen die het verblijfsco-ouderschap moesten bevorderen, was een gezamenlijke opvoeding nochtans één van de doelstellingen.   

Om aan deze problematiek te beantwoorden hebben wij eerder al een ouderschapsplan uitgewerkt, met afspraken over het ouderschap en de aandacht die daarbij moet gaan naar de verzorging, de ontwikkeling en de opvoeding van de kinderen. Dat ouderschapsplan kan zowel door gehuwden als door samenwonenden worden gebruikt en er staat duidelijk in beschreven wat de ex-partners overeenkomen over de manier waarop ze elkaar informatie doorgeven over belangrijke onderwerpen zoals bv. de schoolkeuze. 

Partners kunnen wel ex-partners worden, maar mogen nooit vergeten dat ze geen ex-ouders kunnen worden. Daarom is een goed uitgewerkte ouderschapsovereenkomst, die u gratis online kunt voorbereiden, erg belangrijk. Voor samenwonenden die uit elkaar adviseren wij ook om die ouderschapsovereenkomst te laten homologeren door een rechtbank, zodat alle aspecten over de gezags- verblijfs- en kostenregeling duidelijk op papier staan. Maar omdat voorkomen beter is dan genezen, is het ook al aangewezen om er afspraken in op te nemen over wat gebeurt als één van de partner de afspraken niet nakomt, evenals afspraken rond de bemiddeling bij eventuele toekomstige conflicten. 

Het ouderschapsplan voorziet erin dat ouders echt met elkaar spreken rond onder meer de schoolkeuze, de inschrijving in de school, de keuze van de vrijetijdsactiviteiten en het reizen naar het buitenland zonder de ouders. Het is ook aangewezen om vast te leggen bij welke ouder de kinderen op speciale dagen zoals verjaardagen zullen verblijven en wat er moet gebeuren als de kinderen door ziekte niet naar school kunnen gaan.
Maar er zijn nog veel meer elementen die erin aan bod kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan de regelingen rond ouderavonden en grootouderbezoeken. Het opmaken van een ouderschapsplan is alvast een eerste aanzet voor de ex-partners om niet uit het oog te verliezen dat ze de allebei de plicht hebben om de belangen van hun kinderen zo goed mogelijk te blijven verdedigen en dat dit enkel mogelijk is door er met elkaar over te praten.

Voor begeleiding en advies bij het opmaken van het ouderschapsplan bent u bij scheidingsconsulenten.be aan het juiste adres.



Comments are closed.