NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Scheiden gebeurt steeds vake

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Scheiden gebeurt steeds vaker op oudere leeftijd

Het succesprogramma “De slimste mens ter wereld” loopt weer op zijn laatste benen en er zaten opnieuw heel wat gedenkwaardige momenten in. Eén van de topherinneringen van vorig seizoen blijft het kordate antwoord van jurylid Jeroom op de vraag van quizmaster Erik Van Looy. Toen die aan de tekenaar vroeg of hij nu al getrouwd was met Elodie Ouedraogo, repliceerde het besnorde jurylid immers meteen met “En jij Erik, ben je nu al gescheiden?”. Toen was immers net in de pers verschenen dat de toen 52-jarige filmmaker en zijn partner uit elkaar zouden gaan.

Andere bekende Vlamingen die het nieuws haalden met hun scheiding op latere leeftijd waren onder meer de politici Willy Claes en Jean-Marie Dedecker. Er is dan ook ontegensprekelijk sprake van een trend: de leeftijd waarop koppels scheiden blijft toenemen. Terwijl het vroeger hoogstzelden gebeurde dat vijftigplussers uit elkaar gingen, is dat nu zeker geen uitzondering meer. België volgt daarin een internationale trend. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld berekende het National Centre for Family and Marriage dat het aantal echtscheidingen bij Amerikaanse vijftigplussers sinds het begin van de jaren negentig is verdubbeld. In België bedroeg de gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden in 2000 nog 41,2 jaar. In 2014 was het cijfer al opgelopen tot 45,6 jaar.

De vraag is natuurlijk hoe dat komt. Er zouden volgens experts verschillende redenen zijn. Eén ervan is dat er minder dan vroeger een stigma wordt gekleefd op echtscheidingen, een andere dat vrouwen veel meer dan vroeger financieel onafhankelijker zijn en ook meer de moed hebben om uit een slechte relatie te stappen. Nog anderen schuiven naar voor dat pas na de pensionering van de man, waardoor die veel vaker thuis is, blijkt dat koppels uit elkaar zijn gegroeid. Ook het feit dat het bij een scheiding van oudere koppels vaak al om een tweede huwelijk gaat, zou een rol spelen.

Een reden die minder vaak naar voor wordt geschoven, maar die volgens ons minstens even belangrijk is, is dat mensen van boven de vijftig zich veel minder “oud” voelen dan vroeger. Ze gaan zelf ook nog naar concerten – wat ook niet moeilijk is want oude knarren als de Rolling Stones en Eric Clapton blijven maar optreden -, ze doen mee met modefenomenen zoals tattoos en ze schakelen plastische chirurgie in om toch maar de schijn hoog te houden dat het voortschrijden der jaren op hen geen vat heeft. Ook het scheiden op oudere leeftijd geeft hen een soort gevoel van jeugdigheid.

Hoe dan ook, ook bij het scheiden op oudere leeftijd is advies nodig. Onder meer ook over de omgang met kleinkinderen. Daarvoor leveren we u bij www.scheidingsconsulenten.be graag de nodige bijstand.

GOED OM WETEN

Via uw gratis online proefdossier kan u reeds een voorbereiding starten.

Wacht niet te lang om een familiaal bemiddelaar in te schakelen. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden.
CONTACTEER UW BEMIDDELAAR - KLIK HIER



Comments are closed.