NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Bij een scheiding denk je oo

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Bij een scheiding denk je ook al best aan je pensioen.

Scheiden doet lijden, vaak ook soms financieel. Daarom is het goed bij een scheiding na te denken en regelingen te treffen over het pensioen. Want als dat niet gebeurt dan kan met name de partner die niet heeft gewerkt of slechts tijdelijk heeft gewerkt – in veel gevallen is dat de vrouw omdat zij meestal haar job heeft laten staan om de gezinstaken op zich te nemen – bij het intreden van de pensioengerechtigde leeftijd geconfronteerd worden met heel wat uit de kast vallende lijken. 

Het is aangewezen om bij een scheiding een bemiddelaar in te schakelen, die samen met u en uw partner ook de gevolgen voor uw beider pensioen onder de loep legt en er een overeenkomst over opstelt, waarin onder meer staat of u beiden voor uw wettelijk pensioen in staat of niet en hoe de verdere opbouw van de pensioenrechten van beide partners geregeld zal worden. De materie is behoorlijk complex, want er zijn door de wetgever allerlei bepalingen vastgelegd rond onder meer wettelijk pensioen, extralegaal pensioen, echtscheidingspensioen en groepsverzekering. 

Als u niet in een vechtscheiding zit – en dat is toch wat u wil voorkomen – dan is het van groot belang om samen te kijken via welke regeling de pensioenrechten van beide partners het best worden beschermd. Onthoud in ieder geval dat ex-echtgenoten - zowel zelfstandigen als werknemers - onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een eigen rustpensioen als gescheidene. Dit pensioen wordt berekend op basis van de bezoldigingen van de ex-partner tijdens de huwelijksjaren. Van elk jaarloon wordt 62,50% bij de berekening meegeteld. Het pensioen wordt berekend als een alleenstaandenpensioen, dus voor 60%. Het rustpensioen voor gescheidenen gaat in principe pas in op de normale pensioenleeftijd van 65 jaar. Het kan alleen vervroegd ingaan als de rechthebbende op hetzelfde moment zelf met pensioen gaat en dus naast het rustpensioen voor gescheidenen ook een rustpensioen op basis van zijn/haar eigen beroepsactiviteiten krijgt.

Voor meer informatie
- website rijksdienst voor pensioenen
- website Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen
- website pensioendienst voor de overheidssector

 

 



Comments are closed.