NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | De scheiding verwerken door

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

De scheiding verwerken door er over te schrijven

FUD-fenomeen

De jaaroverzichten zijn achter de rug en het is uitkijken naar wat ons in 2016 allemaal te wachten staat. Niemand kan ontkennen dat angst, onzekerheid en twijfel een steeds belangrijkere rol aan het spelen zijn in ons leven. Trendwatchers duiden die gemoedstoestand ook aan met de term FUD-fenomeen, waarbij de letters staan voor “fear”, “uncertainty” en “doubt”. Hoe moet het verder met Europa? Hoe grijpen grote maatschappelijke fenomenen zoals de vluchtelingencrisis en de angst voor de terreur in op ons leven? Wat zullen internet of things, zelfrijdende auto’s, robots en 3D-printing betekenen voor ons werk en ons leven?

“Waar is da feestje?”

Al die vragen zijn behoorlijk zwaar om te torsen. Daarom zoeken we met zijn allen naar vertier om de twijfels van ons af te zetten: We roepen in groep “waar is da feestje?”, we schamen ons niet om na een voetbalwedstrijd of bij een cyclocross de polonaise te dansen, of anders doen we al dan niet onder een dekentje om ons tegen de boze buitenwereld te beschermen aan bingekijken naar verslavende televisieseries.  Als bij al de onzekerheid die we op allerlei manieren te lijf proberen te gaan ook nog eens de helaas voor velen pijnlijke realiteit van een scheiding komt, hebben we nog meer alternatieven nodig bij het verwerkingsproces. Want als je dan overdadig gaat feesten of je hals over kop in steeds meer op je werk stort, volgt ongetwijfeld een terugslag die heel hard kan aankomen.

Potloden, pennen en stiften

Een goed alternatief  dat al in veel gevallen de pijn van een scheiding aanzienlijk heeft verzacht is te vinden in pen en papier, of in deze digitale tijden, tablet en klavier. Ongeveer een jaar geleden waren potloden, pennen en stiften na de moordaanslagen bij Charlie Hebdo enkele weken lang niet uit het straatbeeld weg te denken. Ze werden opgevoerd als wapens om de terreur te bestrijden. Welnu, hun kracht mag ook niet onderschat worden om de angst, onzekerheid en twijfels te bekampen die voortvloeien uit een scheiding. Niet voor niets zweren heel wat vermaarde psychologen bij schrijftherapie. Niet voor niets zien we veel boeken op de markt opduiken omdat de auteurs een trauma van zich hebben afgeschreven. Ook als je niet dadelijk literaire ambities hebt of verwacht dat de bezoekers aan de volgende boekenbeurs zich aan jouw standje zullen verdringen, vormt schrijven – of tekenen – een zeer interessante uitlaatklep bij het verwerken van een scheiding.

Schrijven combineren met een ontspannende activiteit

Daarbij is het wel aangewezen om niet te gaan overdrijven, maar eerder om er vaste tijdstippen voor te voorzien van bijvoorbeeld twee keer een uur per dag en om dat te combineren met een andere activiteit, zoals naar de sauna of het zwembad gaan, of in de tuin te werken. Psychologen zijn het erover eens dat een trauma op die manier binnen de twee maanden verwerkt geraakt en dat je het leven ook al meteen na de start van de schrijftherapie – waarbij je partner zonder gene een klootzak of een kutwijf mag noemen – veel beter zal aankunnen. Om een scheiding te verwerken kunnen pen en papier of tablet en klavier je hulp en steun van onschatbare waarde bieden.



Comments are closed.