NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Een ‘advocaat’ voor kinderen

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Een ‘advocaat’ voor kinderen bij echtscheiding?

In Nederland gaan meer en meer stemmen op om kinderen tijdens een vechtscheiding te laten bijstaan door een ‘belangenbehartiger’. Ook in België was dit recent nog, tijdens een congres georganiseerd door de universiteit Antwerpen, een thema.

De reden dat dit op de agenda staat is het feit dat kinderen door een scheiding getekend worden. Niet zelden gaan de schoolresultaten achteruit en ligt het bereikte opleidingsniveau lager. Onderzoek wijst uit dat er ook een grotere kans op gedragsproblemen ontstaat. Niet elke scheiding veroorzaakt blijvende trauma’s voor een kind. Laat ons toch een onderscheid maken tussen ‘vechtscheidingen’ en scheidingen waarbij de ouders samen tot een akkoord komen met het belang van het kind voor ogen.

Tijdens een vechtscheiding laten de ouders ‘hun rechten’ verdedigen door een advocaat. Gaat de zoektocht naar ‘recht’ over de verblijfsregeling van de kinderen dan wordt dit dikwijls een bitse strijd die jaren kan aanslepen. Hoe goed bedoeld ook, het belang van het kind wordt hier niet mee gediend. De ouderrelatie is dan snel verzuurd en het belang van het kind ver te zoeken. Het getouwtrek rond het kind, het eventuele ‘hoorrecht’ waarbij een rechter het kind bevraagd en de onderlinge verwijten maken dat het kind in een loyaliteitscrisis terecht komt. Het wil bij beide ouders zijn en wil loyaliteit betonen aan beide ouders in een situatie die dit maar moeilijk toelaat.

Het kind laten bijstaan door een ‘belangenbehartiger’ zou een stuk van de pijn kunnen verlichten. Dit zou een oplossing kunnen zijn in uitzonderlijke situaties. Het sensibiliseren van ouders om samen tot een overeenkomst te komen geniet de voorkeur als eerste stap. Ook het nog meer sensibiliseren van advocaten om ouders die om raad komen vragen rond ‘hun rechten’ eerst te adviseren samen tot een overeenkomst te komen, zou een belangrijke stap in de goede richting zijn. Deze visie werd gedeeld door federaal minister van justitie Koen Geens tijdens een debat op het recente congres rond gezinstransities te Antwerpen.

Samen tot een overeenkomst komen

Wanneer ouders beslissen samen tot een overeenkomst te komen dan kan heel wat leed voorkomen worden. In onze bemiddelingspraktijk zien we dat het overgrote deel van de ouders ons contacteert omdat ze het belang van hun kind willen vooropstellen. Dikwijls krijgen we dan ook de vraag wat de beste regeling is voor de kinderen. Het is dan belangrijk te beseffen dat een regeling er niet enkel voor de kinderen kan zijn. Ook de beide ouders moeten zich kunnen vinden in een zo harmonisch mogelijk uitgewerkte regeling. Een regeling die rekening houdt met de leefomgeving van het kind (school, vriendenkring, sport, …) én waar beide ouders kunnen achterstaan en zich goed voelen bij de uitvoering van de regeling. Zo’n regeling gedragen door beide ouders wordt in het algemeen ook aanvaard door de kinderen. Wanneer ouders vooraf samen afspreken onder welke veranderende omstandigheden hun regeling aanpasbaar wordt, dan geeft dit voor de ouders en de kinderen een mentale geruststelling. Er is een basis vastgelegd en er wordt rekening gehouden met de toekomst van alle betrokkenen.  

TIP: bespreek jullie ouderrelatie los van de partnerrelatie. Het brengt niets bij om frustraties of afrekeningen uit het verleden een invloed te laten hebben op jullie rol als ouder. Een kind verdient zorg en een warm nest, ook na de scheiding.

Wenst u zich goed voor te bereiden, open dan alvast uw scheidingsdossier of contacteer uw ScheidingsConsulent. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden. Daarnaast co-ordineren wij uw dossier met uw eigen notaris naar keuze of met een notaris uit ons regionaal netwerk.

 



Comments are closed.