NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Hervorming van het systeem v

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Hervorming van het systeem van alimentatie – onderhoudsgeld ex-partner?

Elke Sleurs, de nieuwe staatssecretaris voor oa. Armoedebestrijding wil het systeem van alimentatie (onderhoudsgeld voor de ex-partner) hervormen om te vermijden dat mensen na een echtscheiding in de armoede belanden.

Het thema van onderhoudsuitkeringen voor ex-partners na een echtscheiding sluit namelijk aan bij haar beleidsdomein. Het armoederisico bij eenoudergezinnen loopt volgens onderzoek op tot 34 procent en daarom wil de staatssecretaris maatregelen treffen.

"Mijn voorkeurscenario is dat er niet meer zo'n groot verschil is tussen bepaalde regio's, afhankelijk van waar de scheiding uitgesproken wordt. De regeling zal afhangen van de basis van de inkomsten na de echtscheiding." zei ze deze ochtend op Radio 1.  Ook collega politica Sonja Becq van CD&V, zegt dat zijzelf en haar partij voorstander zijn van een objectivering van de onderhoudsuitkeringen.

Vanuit de Pareto Group kunnen wij de initiatieven van Elke Sleurs en Sonja Becq alleen maar toejuichen. De mensen achter de resultaten uit de studies waar beide dames naar verwijzen krijgen onze bemiddelaars in de dagelijkse praktijk bij hen aan tafel. Daarom hebben wij beslist om samen met de Gezinsbond ook ons steentje bij te dragen aan het objectiveren en berekenen van onderhoudsuitkeringen. Wij schetsen hieronder nog eens de belangrijkste elementen in de context van een onderhoudsuitkering na echtscheiding weer.

Onderhoudsgeld ex-partner. Wat zijn de basisprincipes?

  • Beide ex-partners streven er samen naar om na de scheiding hun levensstandaard van tijdens hun samenleving zo dicht mogelijk te kunnen blijven benaderen.
  • Ex-partners kunnen vrij met elkaar afspreken of er een onderhoudsuitkering van de ene aan de andere partner betaald zal worden na het beëindigen van de relatie.
  • Wanneer zij kiezen voor een onderhoudsuitkering tussen hen mogen zij zelf het bedrag, de duurtijd en de modaliteiten bepalen.
  • De ex-partner die in staat van behoeftigheid verkeert kan volgens de wet een onderhoudsuitkering vorderen.
  • Wanneer een rechtbank gevraagd wordt te beslissen dan worden de bepalingen uit artikel 301 B.W. gevolgd.
Wat zijn mogelijke invalshoeken bij het bepalen van het onderhoudsgeld?

  • Afspreken dat er geen onderhoudsuitkering bepaald of gevorderd wordt
  • Forfaitair bedrag en duurtijd in overleg bepaald tussen ex-partners
  • Een door de rechtbank opgelegde onderhoudsuitkering en duurtijd
  • Een bedrag en duurtijd bepaald na objectivering (éénzijdig of samen)
  • Een éénmalige betaling onder de vorm van een kapitaalsuitkering
  • Een regeling in het kader van een vereffening en verdeling
Wat is de staat van behoeftigheid en hoe bereken je dat?

  • Welke berekeningsmethode dient met te hanteren?
    -De wetgever geeft geen specifieke richtlijnen of cijfermodellen.
  • Wat is de definitie van ‘staat van behoeftigheid’?
    -De wetgever blijft hier vaag over.

Het resultaat van een gerechtelijke procedure waar de rechter op basis van pleidooien en bewijsstukken van de advocaten ‘recht spreekt’ kan sterk verschillen naargelang de aanpak in diverse gerechtelijke arrondissementen en de arbitraire rechtspraak die soms wordt toegepast. Wij illustreren dit aan de hand van twee vonnissen, één uit het arrondissement Antwerpen (2009) en één uit het arrondissement Brussel (2012). Bekijk de samenvatting van de vonnissen hier.

Hoe bepaalt de rechtbank het bedrag van de onderhoudsuitkering?

Beide ex-partners samen of een rechter kunnen het bedrag van de onderhoudsuitkering vastleggen. Wanneer een rechter het bedrag vaststelt houdt hij rekening met de 'staat van behoefte' van de echtgenoot die een onderhoudsuitkering vraagt. Er wordt echter geen éénvormige objectiverings- of rekenmethode gehanteerd door de verschillende rechtbanken.

Elementen om rekening mee te houden Wanneer een rechtbank het verzoek tot een onderhoudsuitkering evalueert zal zij rekening houden met de onderstaande elementen.

Bij toekenning legt de rechtbank het bedrag vast op basis van de staat van behoefte van de uitkeringsgerechtigde.

  • Hiervoor wordt rekening gehouden met de inkomsten en de mogelijkheden evenals met de aanzienlijke terugval van de economische situatie van de uitkeringsgerechtigde.
  • De waardering van de terugval gebeurt op basis van de duur van het huwelijk, de leeftijd van de partijen, de organisatie van hun noden tijdens het huwelijk en het ten laste nemen van de kinderen voor en na.
  • Bij toekenning kan de rechter maximaal een duurtijd van betaling opleggen die gelijk is aan de duurtijd van het huwelijk. Uitzonderlijk kan er een verlenging worden gevraagd.
  • De rechter kan ook beslissen dat het bedrag van de alimentatie na verloop van tijd geleidelijk zal dalen.
  • ‘Gemanipuleerde’ staat van behoefte kan aanleiding geven tot het niet (of sterk verminderd) toekennen van een onderhoudsuitkering.
  • Uitkeringen zijn onderhevig aan de consumptie index.
  • De rechtbank kan op een later tijdstip nog aanpassingen toestaan in gevolge veranderende omstandigheden. Dit geldt niet wanneer partners dit uitdrukkelijk uitsluiten in bv. een EOT akkoord.
  • De regeling kan ook onder de vorm van een kapitaal worden geregeld.
  • Bij overlijden van de uitkeringsplichtige stopt de betaling. De uitkeringsgerechtigde mag een onderhoudsuitkering vorderen t.a.v. de nalatenschap.
  • Bij een nieuw huwelijk of wettelijke samenwoning of bij feitelijke samenwoning (als waren zij gehuwd) van de uitkeringsgerechtigde stopt de verplichting tot betaling, tenzij anders overeengekomen.
  • De rechtbank kan maximaal een onderhoudsuitkering gelijk aan 1/3 van het inkomen van de uitkeringsplichtige toekennen.
Wanneer ex-partners samen de behoeftigheid van één van hen evalueren dan zijn zij vrij om met al dan niet met één of meer van de bovenstaande elementen rekening te houden. 

Kan je de onderhoudsuitkering met een rekenmodule berekenen?

Er bestonden tot voor kort geen rekenmodellen die voor de professionele dienstverleners en voor de scheidende koppels beschikbaar zijn.

Eind jaren negentig peilde advocaat Jan Roodhooft bij een aantal vrederechters naar de verschillen in toekenning van onderhoudsuitkeringen bij een eenvoudige en min of meer identieke situatie. Uit de steekproef bleek dat bij de verschillen schommelden tussen het toekennen van nul euro en 620 euro per maand… Mr. Roodhooft ontwikkelde daaropvolgend in het kader van zijn doctoraatsthesis een rekenmodel dat gedurende enige tijd beschikbaar was op CD-Rom.

Sinds de nieuwe echtscheidingswet van 2007 is de methode Roodhooft volgens onze informatie niet meer in gebruik. Gebaseerd op recente feedback van advocaten zijn de verschillen in vonnissen over vergelijkbare situaties bij scheidende koppels nog steeds substantieel. Met andere woorden, meer dan 15 jaar na de steekproef van Mr. Roodhooft is er rond dit thema weinig vooruitgang. Er is voorlopig nog geen gestandaardiseerd normeringsmodel.

Om die reden bouwt het team van de Pareto Group samen met de studiedienst van de Gezinsbond een objectiveringsinstrument dat scheidende koppels en dienstverleners waaronder bemiddelaars, advocaten, notarissen en boekhouders helpt om tot een evenwichtig resultaat te komen. De nieuwe rekenmodule wordt dit najaar gepubliceerd op www.onderhoudsgeldonline.be




Comments are closed.