NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Kinderen en hun grootouders

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Kinderen en hun grootouders na de echtscheiding

Door de intensiteit van de impact van de scheiding op de ouders en de kinderen wordt dikwijls voorbijgegaan aan de rol die de grootouders voor de kinderen spelen. Tijdens het scheidingstraject staan zij aan de zijlijn of wanneer het om een hoogconflictueuze scheiding gaat, er misschien ook wel middenin.

Als conflicten escaleren kan het gebeuren dat grootouders zelf een standpunt innemen. Veelal met de beste bedoelingen willen zij hun eigen zoon of dochter die in een scheiding verwikkeld zit in bescherming nemen of hebben ze angst om in de toekomst het contact met hun kleinkinderen te verliezen.

Niet geheel onterecht zo blijkt uit onderzoek van de VUB. Eén op de 10 kinderen van gescheiden ouders heeft nooit contact met de grootouders aan vaderskant. Aan moederskant gaat het om 1 op de 20 kinderen. Jaarlijks stappen er enkele tientallen grootouders naar de rechtbank om een omgangsrecht af te dwingen.

Naar de rechtbank

Puur juridisch is er geen twijfel mogelijk. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat grootouders recht hebben op een persoonlijk contact met hun kleinkinderen. Uiteraard staat het belang van het kind voorop. Als ondraaglijke spanningen tussen de ouders en de grootouders er voor zorgen dat de kleinkinderen last ondervinden van de hele situatie dan zal een rechter daar rekening mee houden.

Let wel, wanneer een grootouder er voor kiest om naar de rechtbank te stappen dan moet hij rekening houden met grote verschillen in de aanpak van de familierechtbanken in verschillende arrondissementen. De ene rechtbank zal de vraag op persoonlijk contact met de grootouders meestal afwijzen, de andere rechtbank zal het meestal toekennen. Naar de rechtbank stappen houdt altijd risico’s in.

Kiezen voor de toekomst

Als we stilstaan bij wat voorafgaat aan de beslissing van een grootouder om naar de rechter te stappen dan komen we al snel bij de angsten die gepaard gaan met verandering. Grootouders die op woensdag de kinderen van school halen, wafels met hen bakken en met hen naar de sportclub gaan zien die momenten met de kleinkinderen mogelijk helemaal verloren gaan. Terwijl de ouders in een juridische strijd verwikkeld zijn worden opa en oma door de ene of de andere ouder gemeden en krijgen zij de kleinkinderen erg weinig of niet meer te zien. Het wordt nog erger wanneer ouders tegen de kinderen kwaad gaan spreken over de respectievelijke grootouders aan ieders kant. Dit is heel verwarrend voor de kinderen. Zij koesteren vooral de mooie momenten met opa en oma en begrijpen niet waarom zij hun grootouders nu plots niet meer mogen zien.

U heeft altijd de keuze om de ouders van uw ex-partner als ex-schoonouders te zien of als grootouders voor uw kinderen. En dat kan ook nog nadat het stof is gaan liggen. Het is in het belang van uw kind om de rol van de grootouders te erkennen wanneer het kind u aangeeft dat het graag in het gezelschap van de grootouders vertoeft. Het is voor een kind een wezenlijk onderdeel van het hervinden van de stabiliteit na de scheiding.

Heeft u zelf een moeilijke relatie met uw ouders of ex-schoonouders reflecteer dan over hoe uw kind zich daar bij voelt. Het kind kan er niets aan doen en is het spreekwoordelijke ‘kind van de rekening’. Een rekening die volwassenen nog met elkaar te vereffenen hebben. Overweeg in dit geval om een bemiddelaar in te schakelen om de relatie tussen u en uw ouders of u en uw schoonouders bespreekbaar te maken. Als de bemiddeling lukt dan kan er gepraat worden over hun rol als grootouders na de scheiding.

Joepie, opa haalt ons af aan de schoolpoort!

Het hoeft gelukkig niet altijd fout te lopen. Het kan ook zijn dat de kinderen net meer bij de grootouders zullen vertoeven na de scheiding. Als alleenstaande ouder zal u in het begin heel wat zaken te regelen hebben en zal alle extra hulp welkom zijn, ook deze van de grootouders aan beide kanten.

Kiest u voor een ouderschapsregeling met onderlinge toestemming, praat dan samen over de toekomst met de grootouders. U kan ook een clausule in uw overeenkomst opnemen waarin u het engagement uitspreekt om de relatie tussen uw kind en zijn grootouders te zullen stimuleren, ook ingeval één van u voortijdig zou overlijden. Een dergelijk engagement geeft rust en vertrouwen.

Wacht niet te lang om een familiaal bemiddelaar in te schakelen. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden. CONTACTEER UW BEMIDDELAAR - KLIK HIER



Comments are closed.