NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Kunnen wij de woning samen b

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Kunnen wij de woning samen behouden na een scheiding?

In onze bemiddelingspraktijk wordt dikwijls de vraag gesteld ‘wat met de woning?’.

De meest voorkomende opties zijn: verkopen aan een derde, inkopen door één van jullie of samen de woning houden. Vandaag zoemen we in op ‘samen de woning behouden’.

Wat betekent dit

Wanneer jullie samen eigenaar zijn van een woning dan is het mogelijk dat jullie ook na de scheiding samen eigenaar blijven van deze woning. Dit noemt men ‘een woning in onverdeeldheid houden’.

Waarom een woning in onverdeeldheid houden

De meest voorkomende situatie waarom een woning in onverdeeldheid gehouden wordt, is dat er oudere kinderen zijn die tijdens hun studies nog enkele jaren de stabiliteit van hun gekende ‘thuis’ nodig hebben of wanneer het een groot gezin betreft waarbij de ouders de financiële middelen niet hebben om beiden een woning te kopen / huren om comfortabel all kinderen samen op te vangen.

Hoe lang kunnen wij in onverdeeldheid blijven?

De woning wordt meestal voor een beperkte tijd in onverdeeldheid gehouden. De wetgever laat toe om dit te doen voor een bepaalde duur of voor onbepaalde duur.

Kiest u voor een bepaalde duur dan is dit maximaal voor een periode van vijf jaar die nadien verlengbaar is wanneer jullie dit samen overeenkomen. Ook een bepaald moment in de toekomst zoals bv. ‘tot wanneer de jongste dochter afgestudeerd is’, kan een overeenkomst van bepaalde duur zijn. Tijdens de periode die u afgesproken heeft, kan er niet uit onverdeeldheid getreden worden zonder het akkoord van beide eigenaars.

Kiest u voor een onbepaalde duur dan staat er geen termijn op maar dan kan ieder van de eigenaars op elk moment verzoeken om uit onverdeeldheid te treden. Dit verzoek dient dan te worden ingewilligd.

Afspraken te maken rond de onverdeeldheid bij echtscheiding

In de scheidingsovereenkomst worden o.a. volgende afspraken genoteerd rond de onverdeeldheid:

  • Onbepaalde of bepaalde duur
  • Wie blijft in de woning wonen
  • Wordt er een vergoeding betaald om in de woning te kunnen wonen
  • Wie betaalt de hypotheek verder af
  • Wie betaalt de kosten (water, elektriciteit, gas, verzekeringen, herstellingen, …)

Wat doet u na de periode van onverdeelheid?

Voor de opmaak van uw scheidingsdossier is het van belang dat u afspreekt hoe de vereffening en verdeling van de woning NA de periode van onverdeeldheid zal geregeld worden. Verkoopt u de woning aan derden en verdeelt u de opbrengst? Koopt één van u beiden de woning in?

Wenst u zich goed voor te bereiden, open dan alvast uw scheidingsdossier of contacteer uw ScheidingsConsulent. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden. Daarnaast co-ordineren wij uw dossier met uw eigen notaris naar keuze of met een notaris uit ons regionaal netwerk.



Comments are closed.