Opmaken van een ouderschapsovereenkomst

Wanneer U uit elkaar gaat na een periode van wettelijk of feitelijk samenwonen en u samen nog een kind ten laste heeft, dan heeft u wettelijk gezien geen verplichting uw afspraken op papier te zetten. Wij raden u wel aan om een ouderschapsovereenkomst op te maken en, zeker indien de kinderen nog jong zijn, deze ook te laten bekrachtigen door de familierechtbank. Deze afspraken worden dan afdwingbaar.

Een scheiding heeft een grote impact op kinderen én ouders. Zowel tijdens de scheiding maar zeker ook daarna. De ouderschapsovereenkomst is dan ook de belangrijkste overeenkomst voor u als ouder én uw kinderen.

In het kader van een ouderschapsovereenkomst stelt zich dikwijls volgende vraag: hoeveel kost mijn kind, hoeveel betaalt iedere ouder, hoe de kosten te verrekenen, wat zijn de fiscale gevolgen, ... ? In samenwerking met de Gezinsbond ontwikkelden wij een handige online tool waarvan u de resultaten integraal kunt overnemen in de ouderschapsovereenkomst - lees er hier meer over. Betalende klanten van ScheidenOnline krijgen gratis toegang tot deze tool.

Stap 1: Open uw dossier

Stappen 1 en 2 zijn gratis en vrijblijvend.

Deze stap is GRATIS.

U betaalt pas wanneer u een dossier voor de rechtbank wenst.

 

De ouderschapsovereenkomst bevat alle wettelijke maar ook andere praktische afspraken die de kans op toekomstige misverstanden en conflicten beperkt. U kunt het invullen van het dossier ten allen tijde onderbreken en later verderzetten - zie stap 2.

Stap 2: Vervolledig uw dossier

U heeft 2 maanden gratis toegang tot het volledige dossier. Heropen uw dossier via de email die u toegestuurd kreeg.

Na het invullen van uw afspraken kan u onder begeleiding uw scheidingsovereenkomst door ons laten opmaken. Zie stap 3.

Belangrijk.
Komt u er samen niet uit en is ScheidenOnline geen optie voor u, laat u dan begeleiden door één van onze regionale bemiddelaars. Deze komt bij u thuis of u gaat naar het regionale kantoor. U bent alvast goed voorbereid.

Stap 3: Bestel uw dossier

Bestelling van de diensten ScheidenOnline:

Het bestellen zelf, doet u op het einde van stap 1 of 2. U betaalt via een overschrijving of via een beveiligde online betaling.

Deze site volgt de gedragscode van het BeCommerce en UNIZO-E-commerce kwaliteitslabel. Deze regels bieden u als consument een optimale bescherming.

 • Na de bestelling wordt u door uw dossierbeheerder begeleid via telefoon en email;
  zowel procedure-technische als inhoudelijke zaken kunnen besproken / toegelicht worden
 • U krijgt gratis toegang tot de onderhoudsbijdrage-simulator
 • Aanpassingen kunnen onbeperkt doorgevoerd worden
 • Wanneer jullie akkoord zijn met de inhoud wordt de overeenkomst opgemaakt conform de vereisten van de rechtbank (zie stap 4)
 • De overeenkomst is enkel beschikbaar in het Nederlands voor gebruik in een Belgische rechtbank

Stap 4: Opmaak overeenkomst

 • Uw ouderschapsovereenkomst wordt opgemaakt door uw dossierbeheerder
 • Als uw dossier extra juridische aandacht vereist, doen wij beroep op onze juristen
 • U krijgt een proefopmaak toegestuurd. U kunt aanpassingen aanbrengen totdat uw ouderschapsovereenkomst volledig in overeenstemming is met uw verwachtingen.
 • Uw dossierbeheerder helpt u wanneer mogelijk de overeenkomst te optimaliseren (bvb onderhoudsbijdrage kinderen).
 • De ouderschapsovereenkomst is het document dat u (optioneel) bij de Jeugdrechtbank indient.

Stap 5: Naar de familierechtbank

Jullie printen de ouderschapsovereenkomst af en ondertekenen deze alvorens ze te versturen naar de familierechtbank. Na afwerking van uw dossier krijgt u de eenvoudige instructies voor de indiening van uw dossier van ons toegestuurd.

De procedure mbt de homologatie van een ouderschapsovereenkomst.
Dit is optioneel maar zeker in het geval van jongere kinderen aan te raden daar deze overeenkomst dan afdwingbaar wordt. U moet dan eenmaal samen naar de rechtbank.

Prijs & bestelinfo

De opening en voorbereiding van uw dossier zijn gratis. Pas wanneer u ondersteuning nodig heeft of uw dossier wil laten verwerken, betaalt u een vergoeding. Wat u moet weten:

 • Prijzen per dossier inclusief alle taksen & BTW exclusief rolrecht en bijdrage tweedelijnsbijstand rechtbank. Geen verborgen kosten. De juiste prijs is afhankelijk van uw situatie en vindt u in de toegestuurde mail na ingave van uw afspraken.
 • Twee maanden gratis voorbereiding. U bestelt wanneer u er klaar voor bent. Bedenktermijn tot 14 dagen na bestelling.
 • Als klant heeft u gratis toegang tot de module OnderhoudsgeldOnline en simuleert u de kosten van de kinderen en de onderhoudsbijdrage.
 • Clausules permanent aangepast aan de wettelijke vereisten en wijzigende fiscaliteit in samenspraak met juristen en notarissen.
 • Uw dossier wordt gegarandeerd aanvaard door de familierechtbank.
 • Professionele begeleiding per telefoon of email door erkende scheidingsbemiddelaars.
 • Gratis wijzigingen aan uw dossier tot een 100% tevredenheid.
 • Indiening dossier bij de rechtbank zonder tussenkomst advocaat.
 • Betaling via een beveiligde online betaalmodule of overschrijving.

Onze andere diensten

Objectiveer de kosten van uw kind en bepaal de onderhoudsbijdrage.

In het kader van een ouderschapsovereenkomst stelt zich dikwijls volgende vraag: hoeveel kost mijn kind, hoeveel betaalt iedere ouder, hoe de kosten te verrekenen, wat zijn de fiscale gevolgen, ... ? In samenwerking met de Gezinsbond ontwikkelden wij een handige online tool waarvan u de resultaten integraal kunt overnemen in de ouderschapsovereenkomst.

Pareto Onderhoudsbijdrage Simulator

 • Gebruiksvriendelijke online simulator voor ouders die gaan scheiden of reeds gescheiden zijn en een aanpassing aan de kostenregeling overwegen.
 • Maak zelf online een objectieve simulatie en krijg de resultaten per email toegestuurd.
 • Simuleer de te betalen onderhoudsbijdrage al dan niet met kindrekening en rekening houdend met de fiscaliteit.
 • Meer info op www.onderhoudsgeldonline.be

Vanaf het eerste verkennend gesprek tot en met de indiening van uw dossier bij de rechtbank, wordt u begeleid door uw scheidingsconsulent - bemiddelaar volgens ons vijfstappenplan. Van toepassing zowel bij een echtscheiding als bij scheiding na samenwonen.

Uw ScheidingsConsulent begeleidt, informeert, adviseert en bemiddelt waar nodig.

Meer info - www.scheidingsconsulenten.be

Heel wat mensen starten een scheiding zonder dat ze vooraf samen ernstig met elkaar over hun relatie gepraat hebben. Wanneer praten over jullie relatie nog een optie is dan kan u het traject 'Relatie in Beeld' overwegen.

Meer info - www.relatieconsulenten.be