Vraag vrijblijvend advies Download ScheidingsGids (gratis)
Overzicht scheidingsinfo
Bij een wettelijk stelsel kunnen aandelen eigen of gemeenschappelijk zijn. Zijn ze aangekocht met gemeenschappelijke middelen, dan kan de eigendom worden opgesplitst in lidmaatschapsrechten (titre) en vermogenswaarde (finance). De lidmaatschapsrechten blijven bij de echtgenoot op wiens naam de aandelen staan; de waarde ervan behoort toe aan de gemeenschap.
Aandelen zijn gemeenschappelijk als ze tijdens het huwelijk zijn aangekocht met inkomsten uit arbeid of opbrengsten van gemeenschappelijk vermogen. Als er geen bewijs is van een eigen oorsprong, geldt het wettelijk vermoeden van gemeenschap.
De 'titre/finance'-opsplitsing verdeelt aandelen in twee componenten: de lidmaatschapsrechten (titre), die toebehoren aan de professioneel actieve echtgenoot, en de vermogenswaarde (finance), die tot het gemeenschappelijk vermogen behoort. Deze opsplitsing beschermt zowel de professionele autonomie als het gezinsbelang.
De rekening-courant, die schulden of vorderingen tussen vennoot en vennootschap weerspiegelt, moet afzonderlijk bekeken worden. Ze valt niet automatisch onder de aandelenoverdracht en moet expliciet geregeld worden in de overeenkomst.
Ja. Zelfs na het ondertekenen van een EOT-overeenkomst kunnen ex-echtgenoten nog een procedure tot uittreding of uitsluiting opstarten, op voorwaarde dat er sprake is van een vennootschapsrechtelijk conflict en de geschillenregeling subsidiair wordt ingezet.
Beroepsgoederen kunnen eigen of gemeenschappelijk zijn. Zelfs als de goederen eigen zijn, kan de waarde ervan tot het gemeenschappelijk vermogen behoren. Cliënteel wordt doorgaans als economisch waardevol beschouwd, mits het overdraagbaar is.
Het expliciet benoemen van aandelen, hun eigendomsstatuut en eventuele vergoedingen voorkomt discussie achteraf. Zelfs bij eigen aandelen is het raadzaam om dit vast te leggen ter bevestiging en duidelijkheid.
Deze antwoorden zijn gebaseerd op de cursus “Vennootschappen en eenmanszaken in EOT” door Nele Meersman, advocaat bij CGB Advocaten en familiaal bemiddelaar, beschikbaar via Portalus.Video. De inhoud weerspiegelt de uitleg en voorbeelden zoals die in de cursus zijn gegeven, zonder persoonlijke tussenkomst van de docent.
© 2025 Scheidingsconsulenten.be. Deze content is auteursrechtelijk beschermd en mag niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden gekopieerd of hergebruikt.
Een echtscheiding kan complexe gevolgen hebben voor de eigen onderneming van uzelf of van uzelf en uw partner. Niet enkel kan de continuïteit van de onderneming in het gedrang komen als u uw ex-partner moet ‘uitkopen’, in sommige gevallen kan een echtscheiding zelfs het einde van de onderneming betekenen als de ex-partners niet tot een vergelijk komen. Er zijn dan ook enkele essentiële zaken te regelen waarbij bestaande huwelijkse voorwaarden een bepalende rol kunnen spelen. In ieder geval dient u volgend na te gaan:
U vraagt best samen eerstelijnsadvies aan uw boekhouder.
Voor ondernemers is het vanzelfsprekend dat zij de zaken onder controle hebben. Maar helaas is dat privé niet altijd het geval. Als een scheiding onvermijdelijk blijkt, is alles wat zeker was opeens onzeker. Wat betekent dit voor het bedrijf, voor het gezin, het opgebouwd vermogen, de schulden? Vaak zijn de partners niet alleen relatie-partners maar ook zakelijke partners, samen actief in dezelfde zaak, al of niet als aandeelhouder. Hoe moet dat dan verder als de relatie ophoudt maar de zakelijke belangen blijven bestaan?
In alle geval dient voorkomen dat een claim van de partner leidt tot het faillissement van de onderneming, of dat de claim leidt tot grote financiële of praktische problemen.
De ScheidingsConsulenten biedt u een traject aan met als doel een evenwichtige EOT en dit tegen een vaste prijs. Geen verborgen kosten, geen rekeningen achteraf. De prijs wordt bepaald op het einde van een eerste vrijblijvend gesprek met jullie beiden. Sinds 2007 hielpen wij zo duizenden mensen op weg naar een nieuwe toekomst.
TIP: Ontvang de gratis ScheidingsGids boordevol relevante informatie
Wat is voor u de beste manier om te scheiden? De juiste aanpak hangt af van uw situatie, uw voorkeuren en de mate van overleg met uw ex-partner. De kostprijs en doorlooptijd zijn sterk afhankelijk van de gekozen methode.
Op basis van onze jarenlange ervaring ontwikkelden we een korte vragenlijst waarmee u persoonlijk scheidingsadvies ontvangt, inclusief richtlijnen rond bemiddeling, kosten en juridische stappen.
Ontvang persoonlijk scheidingsadvies
In de kijker: Wat zelfstandigen en ondernemers moeten weten bij een echtscheiding
Een scheiding roept veel vragen op over de verdeling van aandelen, cliënteel en beroepsgoederen bij zelfstandigen of ondernemers. Wat zijn uw rechten en plichten?
Download nu onze expert inzichten en krijg een helder overzicht van alles wat u moet weten over dit complexe thema.
In de kijker: Vennootschappen en EOT (PDF)
Heeft u onze handige complete ScheidingsGids met een overzicht van alle thema's die bij een echtscheiding aan bod komen al ontvangen? Deze gids helpt u om duidelijkheid te krijgen over uw persoonlijke situatie en de te volgen stappen. Vraag de ScheidingsGids hier aan.
Download onze gratis ScheidingsGids boordevol tips & advies
Verhoog uw kans op een evenwichtige overeenkomst dankzij ons stappenplan.