Wie krijgt wat? Verdeling goederen en bezittingen

Bij een scheiding moeten alle goederen, schulden en investeringen eerlijk verdeeld worden. Deze pagina legt stap voor stap uit hoe de vereffening en verdeling verloopt, met of zonder notaris.

Vraag gratis en vrijblijvend advies   Download de ScheidingsGids (PDF)

← Terug naar het overzicht van scheidingsthema’s

Welke afspraken rond de goederenverdeling zijn er nodig?

Rond wat jullie samen opgebouwd hebben in het verleden, moeten nu afspraken gemaakt worden. Afhankelijk van het huwelijksstelsel (wettelijk stelsel, scheiding van goederen, gemeenschap van goederen) zijn sommige afspraken al op voorhand gemaakt. In een echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT) kunnen jullie daarvan afwijken.

Volgende afspraken moeten gemaakt worden:

  • de verdeling van de roerende goederen
  • de verdeling van de financiën
  • alimentatie: onderhoudsgeld tussen partners
  • erfrechten tijdens de procedure
  • de huurwaarborg
  • de schulden
  • de belastingen
  • de verzekeringen
  • pensioen
  • huisdieren

Om hierover met mekaar afspraken te maken is heel wat kennis vereist: juridisch, notarieel, fiscaal, ... . Onderschat het emotionele aspect niet. Dikwijls is de tussenkomst van derden vereist.

Een scheidingsexpert met kennis van zaken, met oog voor de bekommernissen van beide echtgenoten en met een gevoel voor intermenselijke relaties, is uiterst belangrijk in deze fase van uw leven. Kies bewust voor een goed opgeleide en ervaren bemiddelaar die kan terugvallen op de juiste kanalen. Zo voorkomt u veel menselijk en financieel leed.

Bekijk de volledige inhoud van de EOT-overeenkomst

Jullie kunnen zelf bepalen hoe jullie de inboedelverdeling regelen. Stel bij voorkeur samen een inventaris op waarop alle goederen vermeld worden. Probeer dan samen overeen te komen om uw goederen te verdelen met of zonder extra compensatie/opleg ter vereffening. Dateer en onderteken de inventaris.
U kan desgewenst de ondertekende inventaris bijvoegen als bijlage aan het dossier voor de rechtbank.

Mogelijke beslissingscriteria

  • Persoonlijke goederen blijven eigen
  • Wettelijke verdelingsregels van voor het huwelijksstelsel
  • Persoonlijke overtuigingen van rechtvaardigheid, met een mogelijke verdeelsleutel
  • Eerst een overeenkomst maken over de verkoopwaarde van al de voorwerpen. Dan verdelen op basis van de verkoopwaarde. Ieder krijgt de helft.
  • Ieder kiest om beurt een voorwerp uit de inventaris
  • Ieder behoudt meubels, voorwerpen uit eigen familie
  • Ieder kruist op de inventaris de voorwerpen aan die hij wenst. De dubbel aangekruiste voorwerpen worden verdeeld volgens een van de hierboven beschreven regels.
  • A krijgt meer voorwerpen dan B als compensatie voor "beschrijving: ......"
Bekijk de volledige inhoud van de EOT-overeenkomst

De ScheidingsConsulenten biedt u een traject aan met als doel een evenwichtige EOT en dit tegen een vaste prijs. Geen verborgen kosten, geen rekeningen achteraf. De prijs wordt bepaald op het einde van een eerste vrijblijvend gesprek met jullie beiden. Sinds 2007 hielpen wij zo duizenden mensen op weg naar een nieuwe toekomst.

TIP:Ontvang de gratis ScheidingsGids boordevol relevante informatie


Wat als u geen akkoord bereikt? De gerechtelijke procedure

Dit is de gerechtelijke procedure om een gemeenschappelijk vermogen (zoals na een echtscheiding) of een nalatenschap te verdelen wanneer de betrokken partijen er onderling niet uitkomen. Een door de rechtbank aangestelde notaris-vereffenaar leidt dit proces, dat via strikte stappen verloopt, van dagvaarding tot een definitieve staat van verdeling.

Hoewel de wet strikte termijnen voorziet, moet u realistisch zijn. De notariële fase alleen al duurt vaak een jaar. Als partijen het oneens blijven en naar de rechtbank (en eventueel hoger beroep) stappen, kan de totale doorlooptijd oplopen tot drie jaar of zelfs langer, zeker als er complexe discussies zijn.

Een partij kan proberen te vertragen, maar de wet biedt mechanismen om dit tegen te gaan. Een partij kan niet eindeloos vergaderingen uitstellen, want de notaris kan een datum vastleggen. Weigeren te tekenen of de notaris niet binnenlaten voor de boedelbeschrijving kan leiden tot een dwangsom opgelegd door de rechter. De procedure gaat dus hoe dan ook verder.

Heling is het bewust verzwijgen of achterhouden van bezittingen (geld, goederen, schenkingen) met de bedoeling de andere partij te benadelen. De gevolgen zijn zeer ernstig: u verliest alle rechten op de verzwegen goederen en wordt bij een erfenis aansprakelijk voor alle schulden. Het is dus cruciaal om volledig transparant te zijn.

Nee, op elk moment in de procedure kunnen de partijen beslissen om het gerechtelijke pad te verlaten en een onderling akkoord te sluiten. Dit noemt men een 'dading'. Hierin leggen de partijen via wederzijdse toegevingen de verdeling definitief vast.

Deze antwoorden zijn gebaseerd op de cursussen “Praktische cases: valkuilen en misverstanden vereffening-verdeling” en "Valkuilen en misverstanden bij vereffening-verdeling" door Nathalie Labeeuw & Rinse Elsermans (Cazimir), beschikbaar via Portalus.Video.

© 2025 Scheidingsconsulenten.be. Deze content is auteursrechtelijk beschermd en mag niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden gekopieerd of hergebruikt.

ScheidingsGids inzichten

In de kijker: De Procedure van Vereffening-Verdeling

Een scheiding of erfenis brengt een complexe procedure met zich mee om het vermogen correct te verdelen. Wat zijn de stappen, de termijnen en de valkuilen? Hoe zorgt u voor een eerlijke regeling?

Download nu onze expert inzichten en krijg een helder overzicht van de gerechtelijke procedure en de mogelijke afspraken die u kunt maken.

Heeft u onze handige complete ScheidingsGids met een overzicht van alle thema's die bij een echtscheiding aan bod komen al ontvangen? Deze gids helpt u om duidelijkheid te krijgen over uw persoonlijke situatie en de te volgen stappen. Vraag de ScheidingsGids hier aan.

De gratis ScheidingsGids van ScheidingsConsulenten.be

Download onze gratis ScheidingsGids
boordevol tips & advies