NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | 4,4% minder scheidingen in 2

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

4,4% minder scheidingen in 2016 dan jaar voordien

Uit nieuwe cijfers van de FOD Economie blijkt dat zowel het aantal huwelijken als het aantal scheidingen aan het dalen is. In 2016 vonden in ons land 44.725 huwelijken plaats. Dat zijn er 0,6% minder dan het jaar voordien. In het RTBF-journaal van 19 december getuigde Bernard Guillaume, schepen van Schaarbeek, dat het inderdaad in tegenstelling tot vroeger niet meer voorkomt dat hij op een zaterdag tien tot twaalf huwelijken moet voltrekken. Als er nu eens een zaterdag is in zijn gemeente met vier of vijf huwelijken, beschouwt hij dat als uitzonderlijk veel.

Het aantal scheidingen liep terug tot 23.583, een goede duizend minder dan het jaar voordien, of een daling met 4,4%.Het cijfer ligt ook heel wat lager dan in het absolute recordjaar 2008, toen er maar liefst 35.366 scheidingen werden uitgesproken. De terugloop van het aantal scheidingen zou volgens specialisten niet alleen te maken hebben met het feit dat er ook minder getrouwd wordt, maar ook met het feit dat in de jaren 2008 tot 2012 volop gebruik werd gemaakt van een versoepeling van de scheidingswet en dat dit toen een piek veroorzaakte.

Dat het aantal scheidingen terugloopt, betekent niet dat alles tussen echtparen weer rozengeur en maneschijn is. Nog altijd eindigt één op vier huwelijken in ons land met een scheiding. De gemiddelde leeftijd van mensen die scheiden ligt volgens de cijfers van de FOD Economie op 43 jaar. Aangezien de gemiddelde leeftijd van de trouwers 31 jaar is, betekent dit dat huwelijken die op een scheiding uitdraaien gemiddeld zowat tien jaar duren.

Het is wachten tot eind volgend jaar om de cijfers voor 2017 te kennen, maar we kunnen ervan uitgaan dat we een zekere stabilisering zullen zien. Dat betekent dat er ook weer een kleine 25.000 scheidingen zullen zijn. De scheidende partners blijven we bij de scheidingsconsulenten.be met alle mogelijke raad en daad bijstaan.Comments are closed.