NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | De meest voorkomende procedu

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

De meest voorkomende procedures voor gehuwden die uit elkaar gaan

Gehuwden die uit elkaar gaan hebben de keuze uit de procedure Echtscheiding met Onderlinge Toestemming, ook wel de EOT genoemd OF de Echtscheiding op grond van Onherstelbare Ontwrichting, afgekort de EOO, OF de procedure Dringende en Voorlopige maatregelen.

Wanneer u kiest voor de procedure Echtscheiding met Onderlinge Toestemming komen jullie zelf eventueel met de hulp van uw scheidingsconsulent tot akkoorden waar u beiden kan achter staan. U maakt dus samen met uw toekomstige ex-partner afspraken over de kinderen en over de vereffening en verdeling van de roerende en onroerende goederen. Het grote voordeel is dat u op deze manier een vechtscheiding kan vermijden EN dat de scheidingsregeling definitief is aan het einde van de procedure. Alles begint bij het opstellen van de afspraken in een EOT overeenkomst. Eenmaal deze overeenkomst is opgesteld kan het document samen met een verzoekschrift tot echtscheiding ingediend worden bij de Familie -en Jeugdrechtbank. Uw scheidingsconsulent kan dit voor u in goede banen leiden. Enkele weken na de neerlegging van uw dossier bij de rechtbank krijgt u een uitnodiging om voor de rechtbank te verschijnen. Wanneer jullie al meer dan 6 maanden op een apart domicilie adres wonen dan dient u niet meer persoonlijk te verschijnen.

Moeten jullie toch éénmalig verschijnen dan zullen jullie op de dag van de verschijning samen met nog andere toekomstige ex-partners in de wachtzaal ontvangen worden. Nadien worden jullie per koppel bij de voorzitter van de rechtbank in een apart lokaal ontvangen. U wordt dan gevraagd of u nog akkoord gaat met de echtscheiding en de afspraken. U bevestigd en tekent beiden voor akkoord. Na de éénmalige verschijning of de administratieve indiening zonder verschijning zal de rechtbank uw dossier 1 maand bijhouden om de wettelijke beroepstermijn te respecteren. Daarna wordt het vonnis naar ieder van u en naar de gemeente waar u ingeschreven bent opgestuurd. De gemeente heeft dan 1 maand de tijd om het vonnis over te schrijven in de registers van de burgerlijke stand en na overschrijving brengen zij u per brief op de hoogte. Vanaf de inschrijving bij de gemeente is uw echtscheiding definitief ten aanzien van derden.

Wanneer u niet in de mogelijk bent om samen tot afspraken te komen of wanneer u samen slecht gedeeltelijke akkoorden wil laten vastleggen en toch al wil scheiden dan kan u kiezen  voor de procedure Echtscheiding op grond van Onherstelbare Ontwrichting. Voor deze procedure heeft u een advocaat nodig. Deze procedure kan u samen of alleen opstarten. Het voordeel is dat eventuele lopende conflicten tijdens de scheidingsprocedure niet in de weg staan van het uitspreken van het echtscheidingsvonnis, MAAR het grote nadeel van deze procedure is dat u mogelijk nog lange tijd na de officiële scheiding in discussie blijft over de regelingen die nog niet formeel uitgewerkt zijn. U bent dan wel op papier gescheiden maar de vereffening en verdeling of de finale afspraken over de kinderen blijven mogelijk nog lange tijd aanslepen.

EEN DERDE MOGELIJKHEID is dat u nog geen definitieve scheidingsregeling uitwerkt omdat u elkaar wat tijd en ruimte wil geven. De wet schrijft voor dat gehuwden samenwoningsplicht hebben met elkaar, natuurlijk, wanneer de relatie moeilijk loopt is het begrijpelijk dat verder samenwonen niet altijd mogelijk is terwijl u toch de noodzaak inziet van een aantal concrete tussentijdse afspraken. De rechter kan dan de samenwoningsplicht opschorten en uw onderling gemaakte afspraken homologeren of maatregelen opleggen wanneer u er samen niet uit geraakt. U kan samen of alleen een verzoekschrift tot  dringende en voorlopige maatregelen voorleggen bij de griffie van de Familierechtbank. Wanneer u dat samen doet dan kan uw scheidingsconsulent u helpen. Kiest u ervoor om éénzijdig stappen te ondernemen dan raadpleegt u best een advocaat.

Dus, de 3 meest voorkomende procedures voor gehuwden die uit elkaar gaan zijn de Echtscheiding met onderlinge toestemming, de echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting en de dringende en voorlopige maatregelen.

Kiest u voor een Echtscheiding met Onderlinge Toestemming wacht dan niet te lang om een familiaal bemiddelaar in te schakelen. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden.


Comments are closed.