NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | De woning verkopen aan een d

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

De woning verkopen aan een derde na de scheiding?

In onze bemiddelingspraktijk wordt tussen partners die uit elkaar gaan dikwijls de vraag gesteld ‘wat doen we met de woning?’.

De meest voorkomende opties zijn: verkopen aan een derde, inkopen door één van beiden of samen de woning houden. In dit blogartikel zoemen we in op ‘de woning verkopen aan een derde’.

Wat betekent dit

U beslist samen om de woning te verkopen aan een derde.

Waarom een woning verkopen aan een derde

Wanneer geen van u beiden interesse heeft om de woning zelf in te kopen dan is dikwijls één of meerdere van volgende redenen de oorzaak:

 • de woning is te groot omdat de kinderen het huis uit zijn
 • het onderhoud van de woning is te duur
 • de overname is financieel niet haalbaar
 • het huis heeft geen optimale ligging i.f.v. de toekomstplannen  
 • een nieuwe partner heeft al een woning
 • er staat een verhuis naar het buitenland gepland
 • partners willen voldoende flexibiliteit behouden voor de toekomst

Via welke kanalen verkopen?

Wanneer u beslist de gezinswoning te verkopen dan heeft u volgende opties: verkoop via een makelaar, (openbare) verkoop via een notaris of zelf verkopen.

Elk van deze opties heeft voor- en nadelen.

De woning zelf verkopen zonder tussenkomst van een makelaar is voor vele mensen een minder vanzelfsprekende optie. Kiest u toch voor deze optie, werk dan bij voorkeur samen met een notaris. De notaris regelt dan wel de wettelijke zaken (attesten e.d.) maar u moet wel zelf advertenties plaatsen, mensen ontvangen en rondleiden, onderhandelen, … . Het voordeel is dat u geen makelaarscommissie betaalt.

De woning verkopen via een makelaar biedt voor vele mensen meer comfort. In samenspraak met u beiden neemt de makelaar alle beslommeringen op zich. Het gaat dan om oa. het aanvragen van attesten, het laten keuren van de elektriciteit, het adverteren, het eerste contact, het rondleiden van mensen, het opmaken van een verkoopsovereenkomst, … . U sluit hiervoor een overeenkomst met een makelaar en betaalt de makelaar een commissie in geval van verkoop.

De woning verkopen via een openbare verkoop komt eerder zelden voor. Bij een dergelijke verkoopsprocedure weten kopers doorgaans dat er een hoogdringendheid is waardoor de verkoopprijs onder druk zal staan.

Afspraken maken over de verkoop en over de bewoning tijdens de procedure

Voor de opmaak van uw scheidingsdossier is het van belang dat u duidelijke afspraken maakt over enkele belangrijk zaken die met de woning te maken hebben:

 • De verkoopprijs – u kunt deze samen bepalen, in overleg met een makelaar of laten schatten door een beëedigd schatter. Contacteer hiervoor onze regionale partners.
 • Wat als de woning niet verkocht is na een bepaalde tijd?
 • Wie blijft er in de woning wonen?
 • Spreken jullie een woonstvergoeding af of niet?
 • Wie betaalt de hypotheek verder af.
 • Wie betaalt de kosten (water, elektriciteit, gas, verzekeringen, herstellingen, onroerende voorheffing, TV, internet…).

De opbrengst van de verkoop verdelen

Eénmaal de woning verkocht is zal u hopelijk een positieve netto opbrengst overhouden. U dient dan af te spreken in welke verhouding deze netto opbrengst tussen u beiden verdeeld zal worden.

Om de netto opbrengst te bepalen dienen er mogelijk eerst een aantal zaken verrekend te worden zoals bv. de nog uitstaande hypothecaire schuld aan de bank of een eigen inbreng zoals bv. uit schenkingen of erfenissen. Ook de kosten van het te koop stellen van de woning en eventuele kosten voor het vervroegd aflossen van de hypotheek dienen in rekening te worden gebracht.

Wenst u zich goed voor te bereiden, open dan alvast uw scheidingsdossier of contacteer uw ScheidingsConsulent. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden. Daarnaast co-ordineren wij uw dossier met uw eigen notaris naar keuze of met een notaris uit ons regionaal netwerk.Comments are closed.