NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Denk voor de scheiding ook g

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Denk voor de scheiding ook goed na over de huisdieren !

Bij een echtscheiding luidt de eerste, logische vraag altijd hoe het verder moet met de kinderen. Terecht, natuurlijk. Maar een scheiding heeft ook nog belang voor andere levende wezens: de huisdieren. En hoewel we vaak zien dat de ene partner meer liefde opvat voor het huisdier dan de andere, kan het ook dat beide baasjes er een enorm sterke emotionele binding mee hebben.

Hoe veel liefde, vriendschap of troost je huisdieren je ook geven, hoe emotioneel je er ook aan gehecht bent, de rechtbank beschouwt ze als zaken. Ze hebben op papier dus niet meer waarde dan een boekenkast of een laptop. En de wet bepaalt dat ex-partners bij een scheiding hun bezittingen onderling moeten verdelen. Met andere woorden: één van de partners krijgt het geliefde huisdier daarna misschien alleen nog vluchtig te zien, want voor huisdieren geldt geen bezoekrecht en geen wettelijke omgangsregeling.  

Net zoals voor de boekenkast en de laptop is het dus een kwestie van overeenkomen over wie de huisdieren krijgt. Raak je er met je partner niet uit, dan zal uiteindelijk de rechter oordelen over het toekomstige lot van het huisdier. Het is dan ook belangrijk om daar ondanks alle andere pijnpunten en beslommeringen die met een scheiding gepaard gaan, vooraf over na te denken, zeker omdat ook de kinderen vaak erg gehecht zijn aan de huisdieren.

Want een hond en een kat mogen door de wetgever dan nog worden gezien als een voorwerp, ze zijn wel degelijk levende wezens. Ze zullen maar al te goed aanvoelen dat er een baasje minder is, zeker als ze in een nieuwe omgeving terechtkomen. In dat geval is het trouwens niet uitzonderlijk dat de dieren vreemd gedrag gaan vertonen.

We raden aan om de situatie van de huisdieren in ieder geval goed door te spreken en desnoods ook een omgangs- of zelfs alimentatieregeling af te spreken. We zien in de dossiers die we begeleiden dat het meestal goed loopt als de huisdieren de verblijfsregeling van de kinderen volgen. Het allerbelangrijkste is dat huisdieren ondanks de stressvolle situatie heel veel liefde blijven voelen. Gelukkig gebeurt dat bijna automatisch, want in het verdriet dat beide partners en de kinderen treft, zoeken ze veelal troost bij het huisdier.

GOED OM WETEN
Via uw gratis online proefdossier kan u reeds een voorbereiding starten. In dit online voorbereidingsdocument kan u alvast de afspraken over de huisdieren opnemen.Wacht niet te lang om een familiaal bemiddelaar in te schakelen. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden.

CONTACTEER UW BEMIDDELAAR - KLIK HIERComments are closed.