NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Divorce Hotel (Vitaya) – Emo

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Divorce Hotel (Vitaya) – Emo-TV met een voyeuristisch kantje

Wie gisteren de eerste aflevering van het nieuwe programma ‘Divorce Hotel’ (Vitaya) met presentatrice Goedele Liekens zag kan zich afvragen wat de programmamakers met dit concept nastreven. Infotainment op het randje?

We zagen twee mensen die de afgelopen 1,5 jaar niet meer met elkaar gecommuniceerd hadden. Volgens de getuigenissen had mijnheer, na een relatie van meer dan 30 jaar, de scheidingsbeslissing genomen nadat zijn sexuele verlangens door mevrouw afwijzend onthaald werden. Goedele ging met de gedreven nieuwsgierigheid van een echte ‘gossip-girl’ op zoek naar wat die verlangens dan wel waren. Mijnheer zat er wat ongemakkelijk bij. Wat later in de aflevering haalde Goedele mevrouw over om, zonder de aanwezigheid van haar man, de wereld te vertellen waarover het dan wel ging. Het bleek om SM te gaan. Goedele wou nog weten of mevrouw dan het zweepje moest hanteren maar het bleek omgekeerd te zijn. “Heb je ‘Fifty Shades of Grey’ gelezen?”vroeg ze nog aan mevrouw. “La Liekens” was duidelijk nog onder invloed van de lang vervlogen tijden toen ze nog hoofdredactrice van haar eigenste glossy ‘Goedele’ was.

Mijnheer had uit wanhoop zijn toevlucht gezocht tot het internet en vond er een 23 jaar jongere nieuwe partner die volgens de getuigenis van mevrouw wellicht wel aan zijn verlangens tegemoet zou komen. Mevrouw was nog steeds geschokt door hoe snel het allemaal wel was gegaan en hoe zij zich, net voor haar 50e verjaardag, als ‘afval’ buitengezet voelde. Het cliché ‘man verlaat echtgenote voor veel jongere vrouw’ had haar emotioneel helemaal uit het lood geslagen. Ook de kinderen die op bezoek kwamen hadden het er, ieder op hun manier, moeilijk mee.

Benieuwd naar de relevantie van deze zeer persoonlijke vragen van Goedele Liekens en de toch wel openhartige verklaringen van het koppel keek de kijker verder… 

Helaas kregen we na de reclame en tijdens het verdere verloop van de ‘reality-show’ enkel de afwikkeling van de financiële regelingen te zien. Mijnheer en mevrouw hadden een zelfstandige praktijk, een woning, twee wagens en een paar levensverzekeringen. Er hing ook nog een mogelijke boete van de fiscus boven hun hoofden. Een Nederlandse mediator mocht de ‘onderhandelingen’ begeleiden en indien nodig zelf ook beslissingen nemen wanneer het scheidende koppel er niet uit zou komen. Voor wie de eerste keer over mediation/bemiddeling hoort is het goed te weten dat deze aanpak wel erg ver van de traditonele bemiddelingsaanpak in Vlaanderen staat! Het is slechts een deel van het ‘Divorce Hotel’ concept uit Nederland waarbij de tijdsdruk bewust ook een element is die het resultaat mee zal bepalen. Bij een traditioneel bemiddelingtraject gebeurt er helemaal niets onder druk en bepalen de mensen in samenspraak met de bemiddelaar zelf hoeveel tijd zij elkaar samen willen geven om tot akkoorden te komen.

Het ex-koppel kwam uiteindelijk wel tot een regeling. Mevrouw had onder druk van het alternatief, waarbij de mediator dan een beslissing zou nemen, zelf nog een voorstel op tafel gelegd. Mijnheer kon er zich in vinden en er kon zelfs nog een knuffel van af na het ondertekenen van de scheidingsovereenkomst. De opluchting was bij beiden duidelijk zichtbaar. Meer dan 1,5 jaar onzekerheid over de toekomst was op 36u in de besloten omgeving van het ‘Divorce Hotel’ geregeld geraakt. Na afloop van de administratieve procedure ging Goedele nog even langs bij respectievelijk mijnheer en mevrouw. Beiden waren blij dat alles achter de rug was. Ze waren enkele dagen na het weekend in het ‘Divorce Hotel’ elkaar toevallig tegengekomen en hadden zowaar 2 minuten spontaan weer gewoon tegen elkaar gepraat.

Wat we niet te weten kwamen is of, en hoe, zij beiden het verleden een plaats hebben kunnen geven. De mediator en Goedele lieten na om een diepzinniger gesprek over de kwetsuren en de beleving van de relatie met beide mensen bespreekbaar te maken. Het helend effect van een goed diepgaand gesprek werd ons als kijker helaas niet getoond.

Het concept doet sterk denken aan een mix van een bemiddelingstraject bij familiale kwesties en een arbitragetraject bij handelszaken. De dynamiek van het programma is duidelijk op de leest van de vele ‘reality-TV’ concepten geschoeid. Straffe onthullingen, emotionele uitbarstingen en snelle montages tussen de reclameblokken door dingen naar de aandacht van de kijker. De ‘cliffhanger’ voor de volgende aflevering, met een ruziënd koppel in de hoofdrol, voorspelt meer van hetzelfde.

 

 



Comments are closed.