NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Koopt één van jullie de woni

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Koopt één van jullie de woning na de scheiding in?

In onze bemiddelingspraktijk wordt dikwijls de vraag gesteld ‘wat met de woning?’.

De meest voorkomende opties zijn: verkopen aan een derde, inkopen door één van jullie of samen de woning houden. Vandaag zoemen we in op ‘de woning inkopen’.

Wat betekent dit

Eén van jullie neemt het eigendomsaandeel van de ander over, al dan niet tegen een vooraf overeengekomen ‘oplegsom’. De woning wordt dan na de echtscheiding eigendom van één van jullie.

Waarom de woning inkopen

De interesse om de woning volledig in te kopen is veelal het gevolg van de toekomstplannen na de scheiding, de emotionele band met de woning of de omgeving of omwille van het minimaliseren van de impact van de scheiding op de kinderen. Ook het verlaagd tarief van de registratiebelasting in geval van echtscheiding kan meespelen in de beslissing om de woning in te kopen.

Wat betekent ‘de woning inkopen’ bij een echtscheiding?

De woning inkopen kan op voorwaarde dat de bank u toelaat de lening over te nemen en/of een nieuwe lening aan te gaan. De bank moet in ieder geval bereid zijn de andere eigenaar, na inkoop, te ontslaan van de verplichtingen gerelateerd aan de hypothecaire lening eerder aangegaan door u beiden. De eigendomsoverdracht van de woning kan pas gebeuren nadat de scheiding ingeschreven is in de registers van de Burgerlijke Stand. De meeste banken zullen pas een intrestvoet willen vastleggen vanaf het moment dat de scheiding voltrokken is en zullen u een kopie van uw regelingsovereenkomst vragen. U zal naast de notariële kosten (duimregel = +-1% op de totale waarde van de woning) ook een registratiebelasting moeten betalen. Voor woningen gelegen in België bedraagt deze verlaagde ‘verdeeltaks’ bij echtscheiding 1% op de geschatte marktwaarde van de woning.

Soms zijn er mensen die bepalen dat de overnemer de overlater op een later tijdstip betaalt of de oplegsom in schijven afbetaald. Dit is uiteraard enkel van toepassing indien jullie dit beiden willen en de overlater op korte termijn zelf het geld niet nodig heeft.

Afspraken te maken rond de inkoop van de woning bij echtscheiding

In de scheidingsovereenkomst worden o.a. volgende afspraken genoteerd rond de inkoop:

  • De waarde van de woning – u kunt deze samen bepalen of laten schatten door een beëdigd schatter. Contacteer hiervoor onze regionale partners.
  • De prijs die de overnemer zal betalen rekening houdend met bvb. de eigen inbreng van ieder, de overname van schulden, de verrekening van de groepsverzekering, …
  • Vanaf wanneer betaalt de overnemer de hypotheek alleen af
  • Wie betaalt de registratie- en notariskosten
  • Wie blijft voorlopig in de woning wonen
  • Wordt er een vergoeding betaald om in de woning te kunnen wonen
  • Wie betaalt de kosten (water, elektriciteit, gas, verzekeringen, herstellingen, …)

Wenst u zich goed voor te bereiden, open dan alvast uw scheidingsdossier of contacteer uw ScheidingsConsulent. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden. Daarnaast co-ordineren wij uw dossier met uw eigen notaris naar keuze of met een notaris uit ons regionaal netwerk.

 



Comments are closed.