NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Liefdesverdriet kan blijvende hartschade veroorzaken

Soms gebeurt het dat één van beide partners nog altijd heel verliefd is en dus compleet uit de lucht valt als zijn of haar levensgezel de scheiding aanvraagt. Uiteraard gaat dat gepaard met veel liefdesverdriet en wat we dan figuurlijk een gebroken hart noemen.

Maar één en ander  heeft ook letterlijk gevolgen voor onze belangrijkste levensspier. In de jaren negentig werd het « gebroken hart-syndroom » ontdekt in Japan waar het bekend staat als het tako-tsubo syndroom, met een duidelijke fysieke impact op het hart.

Tot nu toe gingen dokters ervan uit dat mensen daarvan mettertijd automatisch herstellen en dat het liefdesverdriet dus geen blijvende sporen nalaat. Dat wordt nu weerlegd door een studie, die onder leiding van professor Dana Dawson van de universiteit van Aberdeen werd gevoerd. Gedurende vier maanden volgden de onderzoekers 52 mensen die aangegeven hadden dat ze zwaar liefdesverdriet hadden gehad en bij wie effectief was vastgesteld dat hun hart daar fysiek had onder geleden. Op basis van verschillende echografieën en scans konden de dokters vaststellen dat dit syndroom daadwerkelijk blijvende gevolgen had voor hun hartpomp en dat er kleine littekens zichtbaar bleven op de hartspier. Daardoor verzwakte de hartspier en kan het hart minder goed bloed pompen in ons organisme.

Met andere woorden: naast de emotionele schade die een scheiding aanricht, kan er in sommige gevallen ook sprake zijn van fysieke schade. 

 Comments are closed.