NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Onderhoudsbijdragen voor oud

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Onderhoudsbijdragen voor ouders die afwisselend bij de kinderen komen wonen zijn niet fiscaal aftrekbaar

De laatste tijd maakt het fenomeen van de zogenaamde “bridnesting” opgang. Het komt erop neer dat bij een scheiding de kinderen niet langer om de week of om de veertien dagen verhuizen naar de andere ouder, maar op één plaats blijven waar de beide ouders dan afwisselend weer met hun kinderen samenwonen.

Iedereen is het erover eens dat dit een regeling is die voor de kinderen positief is. Fiscaal gezien blijkt er echter een addertje onder het gras te zitten. Want in een geschil met de fisus heeft de rechtbank van Antwerpen op 30 januari 2017 beslist dat de fiscus gelijk heeft en dat de onderhoudsbijdragen die een vader betaalt, die om de veertien dagen bij zijn kinderen komt wonen, niet fiscaal aftrekbaar zijn. De argumentatie van de fiscus en van de rechtbank is dat de vader in dit geval slechts tijdelijk de gezinswoning heeft verlaten en dat de kinderen dus deel blijven uitmaken van het gezin. In dat geval kunnen de ouders geen gebruik maken van het zogenaamde fiscaal co-ouderschap. De fiscale aftrek is enkel mogelijk als de kinderen geen deel meer uitmaken van het gezin van de ouder die het onderhoudsgeld betaalt. En volgens de rechtbank is in het geval van “birdnesting” geen sprake van verwijdering uit het gezin.

Met andere woorden: fiscaal gesproken is op dit moment deze “birdnesting” minder interessant dan de “klassieke” regeling waarbij de kinderen telkens verhuizen naar de woonst van de andere ouder. Deze verschillende behandeling voor een regeling die in de praktijk op hetzelfde neerkomt en de kinderen precies even veel tijd laat doorbrengen bij beide ouders, is op zijn minst niet logisch te noemen.Comments are closed.