NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Ook als de liefde helemaal o

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Ook als de liefde helemaal over is, is scheiden misschien niet nodig

Komt er na de aandacht voor “het nieuwe werken” en “het nieuwe wonen” straks ook meer en meer aandacht voor “het nieuwe scheiden?”. Daar ziet het meer en meer naar uit, want steeds meer koppels bij wie de liefdeschemie helemaal is uitgewerkt, lijken ervoor te kiezen om toch bij elkaar te blijven. Dat is niet meer echt het “samenblijven voor de kinderen”, zoals in vorige generaties gebeurde, maar eerder open en bloot kiezen voor een nieuwe samenlevingsvorm, die naar analogie met de koppels die kiezen voor een LAT-relatie, een LTA-rlatie wordt genoemd: living together apart. Het komt erop neer dat de partners op vlak van liefde en seks hun eigen weg gaan en al dan niet hun leven met een nieuwe partner delen, maar toch mentaal en/of fysiek kunnen samenblijven met hun ex. 

Het boek Living Together Apart, scheiden als partners, samenleven als ouders van Jos Willems, Birgit Appeldoorn en Maaike Goyens toont aan dat dit wel degelijk mogelijk is. Het is een nieuw samenlevingsmodel dat zeker door de oudere generatie meestal niet wordt begrepen – daar klinkt al vlug : “het is het ene of het andere” - maar dat wel degelijk mogelijkheden biedt. Praktisch gezien kan het model verschillende vormen aannemen: van ouders die wekelijks even verkassen naar het huis waar de kinderen wonen, tot zelfs in hetzelfde huis blijven wonen. Dat laatste is trouwens al decennialang gebeurd bij “the rich and famous” die zo’n grote huizen hebben dat ze elk een eigen “vleugel” kunnen betrekken. Zoiets is uiteraard niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn ook andere alternatieven. Aangezien tijds- en plaatsonafhankelijk werken steeds meer mogelijk is, kunnen partners bijvoorbeeld ook beslissen dat de ene partner in huis voornamelijk ’s nachts werkt en de andere overdag.

Volgens de auteurs van het boek is LTA geen mirakeloplossing, maar in ieder geval wel een mogelijk alternatief, zeker zolang de ex-partners geen nieuwe vaste relatie hebben.Comments are closed.