NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Scheidingsbemiddeling: bespa

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Scheidingsbemiddeling: bespaar op scheidingskosten

De studiedienst van de Gezinsbond publiceerde in de ledenkrant van 7/11/2014  een artikel over het belang van bemiddeling bij ouders die gaan scheiden. De Pareto Group heeft sinds enige tijd een overeenkomst met de Gezinsbond waarbij leden een korting krijgen op de bemiddelingsdiensten van de ScheidingsConsulenten en de RelatieConsulenten. Wij delen het volledige artikel hieronder.

 

Scheidingsbemiddeling: bespaar op scheidingskosten (uit de Gezinskrant - De Bond - Auteur: Yves Coemans)

 

 

Je hebt het waarschijnlijk al gelezen of gehoord: CD&V wil bij elke scheiding net zoals in Nederland een ouderschapsplan verplichten. Daarin moeten ouders alle afspraken over hun kinderen bundelen van de verblijfsregeling tot de onderhoudsbijdrage. De Gezinsbond is tevreden met dit initiatief. We lanceerden dat idee al in 2011. Een verplicht ouderschapsplan moet scheidende koppels met kinderen aanzetten om via bemiddeling hun conflict op te lossen. Maar waar kunnen ouders terecht voor scheidingsbemiddeling?

Je conflict uitvechten op een rechtbank is de duurste weg om te scheiden. De gerechts- en advocaatkosten lopen in een normale procedure al snel op tot 6.000 à 8.500 euro per partner. Bij een minder vlot lopende procedure waarin partners in beroep gaan tegen de beslissingen van de rechter kunnen de kosten gemakkelijk oplopen tot 30.000 euro per partner. Een onderhandeld akkoord is daarom altijd beter dan een vechtscheiding, zeker in het belang van de kinderen. Afhankelijk van de complexiteit kan een scheidingsbemiddeling al vanaf 900 euro, een pak minder dan een gerechtelijke procedure.

Bemiddeling

Bemiddeling is een proces waarbij een bemiddelaar twee of meer partijen helpt om hun meningsverschillen of belangentegenstellingen op te lossen. De meest gekend vorm is scheidingsbemiddeling. Het is van uiterst belang dat de bemiddelaar door elke partij wordt aanvaard in zijn rol. Hij heeft geen enkele beslissingsbevoegdheid en is onpartijdig. Een bemiddeling kan alleen maar succesvol zijn als beide partners er voor open staan en vrijwillig deelnemen. Wie toch wil scheiden, moet dit verstandig én respectvol doen. Ex-partners moeten los van alle emotionaliteit goede afspraken maken, vooral over hun kinderen. Om die gesprekken in goede banen te leiden, is hulp door een onafhankelijke derde partij aanbevolen. Een scheidingsbemiddelaar helpt scheidende koppels om evenwichtige regelingen uit te werken. Je doet best een beroep op een erkende bemiddelaar. Daarvoor moet de bemiddelaar een basisopleiding gevolgd hebben bij een erkende opleidingsinstantie en regelmatig bijscholingen volgen. Op de website van de Federale bemiddelingscommissie (www.fbc-cfm.be) kan je de erkende bemiddelaars opzoeken per postcode. 

Soorten bemiddelaars

Je kunt terecht bij individuele bemiddelaars. Meestal zijn dat zelfstandigen in hoofd- of bijberoep. Sommigen werken samen in een groepspraktijk. Hun basisopleiding varieert nogal sterk. Voor scheidingsbemiddeling kan je ook terecht bij sommige advocaten en notarissen. Je moet wel beseffen dat een advocaat-bemiddelaar je na een mislukte bemiddelingspoging niet verder kan bijstaan in een scheidingsprocedure. Beide partners moeten dan elk een andere confrater zoeken. De tussenkomst van een notaris is in ieder geval vereist als er vastgoed moet verdeeld worden. De overeenkomst van echtscheiding onderlinge toestemming kan opgemaakt worden door een notaris-bemiddelaar maar evengoed door een andere bemiddelaar. Voor een scheidingsbemiddeling kan je soms ook terecht bij een Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). In moet je daarvoor een laag inkomen hebben of slachtoffer zijn van geweld, mishandeling of misbruik. Sommige CAW’s stellen hun diensten ook open voor koppels met een hoger inkomen. Zij betalen dan een inkomensgekoppeld tarief. CAW’s moeten echter wel voorrang geven aan mensen met een laag inkomen en aan geweldsituaties. Daarom kan het soms lang duren voor ze je kunnen helpen als je niet aan die criteria voldoet. 

Goede afspraken

Het is belangrijk dat je vooraf met een bemiddelaar goed afspraken maakt over de inhoud en de prijs van het bemiddelingsproces. Informeer of de bemiddelaar jullie op een professionele wijze kan begeleiden in de praktische gevolgen van te nemen beslissingen en akkoorden op sociaal, fiscaal en juridisch vlak. Vraag ook of de bemiddelaar jullie kan helpen om op een objectieve wijze een rechtvaardige onderhoudsbijdrage te bepalen voor de kinderen. Dat vermijdt latere frustraties en betwistingen voor de rechtbank. Informeer naar zijn ervaring met objectieve rekenmethodes zoals onze Onderhoudsgeldcalculator, de Pareto Simulator of een andere. Sommige bemiddelaars laten scheidende ouders vrij om zelf een onderhoudsbijdrage voor hun kinderen overeen te komen. Dat is best mogelijk, maar weet dat de wet bepaalt dat elke ouder in alle kosten van de gemeenschappelijke kinderen moet bijdragen volgens zijn aandeel in de samengevoegde middelen. Dat betekent dat ouders de opvoedingskosten van hun kinderen moeten verdelen volgens hun persoonlijke inkomen.

Scheiding vermijden

Als er geen nog nieuwe partner in het spel is, kan je best eerst relatiebemiddeling proberen om je huwelijk of relatie te redden. Daarmee breng je de relatieproblemen in kaart om die proberen op te lossen. Een goede relatie tussen de ouders heeft immers een positieve impact op de verdere ontwikkeling van hun kinderen. Naast relatie- en scheidingsbemiddeling kan je ook een beroep doen op andere familiale bemiddeling, sociale bemiddeling en bemiddeling in burger- en handelszaken. Een bemiddelaar kan je in elk conflict helpen uit de rechtbank te blijven en zo nodeloze kosten te besparen.

Bij de bemiddelaars van Pareto Group krijgt u als lid van de Gezinsbond een korting van:

§  60 euro op de vaste prijs van 360 euro voor "Relatie in beeld", het dienstenpakket relatiebemiddeling,

§  100 euro op de vaste prijs voor "Verstandig scheiden", het dienstenpakket scheidingsbemiddeling.

Meer info: https://www.gezinsbond.be/Ledenvoordelen/bemiddeling



Comments are closed.