NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Vermijd conflicten over een

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Vermijd conflicten over een bankgift bij echtscheiding

Tijdens bemiddelingstrajecten komt het thema van schenkingen die één of beide partners ontvangen hebben van familieleden regelmatig aan bod. Het is vaak een bron van conflict. Blijft de schenking eigen zoals de wet het voorschrijft of werd de ‘gift’ door de giftgever aan beide partners gedaan?

Juridisch expert Jan Roodhooft schreef er enige tijd terug in Trends Magazine onder de rubriek Moneytalk een stukje over.  

Moneytalk - "Als u geld geeft aan uw kind via een bankgift, dan schrijft u dat het best over op een rekening die alleen op naam van uw kind staat. Zo vermijdt u dat uw schoondochter of-zoon er aanspraak op maakt.

Een koppel was gehuwd onder het wettelijk stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten). De moeder van de man deed een bankgift en stortte het geld op een gemeenschappelijke rekening van de echtgenoten. Toen het tot een echtscheiding kwam, meende de ex-schoondochter dat zij meedeelde in de bankgift. Haar ex-man betwistte dat en kreeg gelijk voor het hof van beroep van Brussel.

Het storten van geld op een gemeenschappelijke rekening is geen voldoende bewijs dat de ouders beide echtgenoten wilden begunstigen. Als ouders een bankgift willen doen aan hun kind, schrijven ze het bedrag het best over op een rekening die enkel op naam van hun kind staat. Schrijven ze het toch over op de gemeenschappelijke rekening, dan is dat volgens dit arrest niet noodzakelijk een ramp. Niet elke rechter is evenwel even 'begripvol'. -  Bron: Moneytalk – Trends – Jan Roodhooft - 19/2/2015"

Laat u tijdig begeleiden door een familiaal bemiddelaar - scheidingsconsulent. Contacteer ons voor een vrijblijvend advies.


Comments are closed.