NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Vijf vragen om te bepalen of

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Vijf vragen om te bepalen of je relatie nog toekomst heeft

Scheiden gebeurt soms impulsief, maar veel vaker gaat er een lange periode van twijfel en veel vragen aan vooraf. We zetten vijf vragen voor jou op een rijtje om je te helpen bepalen of je relatie nog toekomst heeft.

    

 • Is er nog lijm in de relatie?
  Lijm is in deze natuurlijk een ander woord voor samenhorigheid en verbondenheid. En die verbondenheid komt volgens de Amerikaanse hoogleraar psychologie tot uiting in drie componenten: toewijding, passie en intimiteit. De toewijding is de krachtige wil om de relatie in stand te houden, de passie de fysieke aantrekkingskracht en de romantiek en onder de vlag van intimiteit horen vertrouwen, steun, communicatie en empathie als “soulmate.”
 • Is er nog nieuwsgierigheid in de relatie?
  Hoe langer je samen bent, hoe meer je het gevoel hebt elkaar door en door te kennen. En juist daardoor ga je vaak elkaar minder vaak vragen naar elkaars gedachten en gevoelens. En dat leidt vaak tot teleurstellingen en misverstanden. Als je het gevoel hebt dat je niet meer nieuwsgierig bent naar wat je partner denkt, voelt en beleeft, zou er in ieder geval een alarmbelletje moeten beginnen te rinkelen.
 • Is er in de relatie nog tijd voor jullie tweetjes alleen?
  We leiden allemaal een druk leven. Familie, vrienden, collega’s en kinderen vragen veel aandacht. Tegelijk is iedereen op zichzelf ook bezig met sociale media. Facebook, Whatsapp en Instagram nemen ondertussen bij elk van ons ook veel tijd in beslag. Gebruik je dit allemaal steeds vaker als excuus om geen tijd met zijn tweetje door te brengen. In haar boek “Bij twijfel zeker doen” schrijft de Nederlandse psychologe Marly Senden dat echt tijd besteden aan elkaar – niet het weekendje weg als doekje voor het bloeden – een conditio sine qua non is om een relatie in stand te houden.
 • Zijn de verwachtingen in de relatie reëel?
  Als je stapelverliefd bent, vlinders in de buik hebt en op een roze wolk leeft, stoor je je allerminst aan persoonlijkheidskenmerken zoals slordigheid. Maar je staat er ook niet bij stil dat je die wellicht niet zal kunnen veranderen. Je mag van je partner natuurlijk bepaalde inspanningen verwachten om zaken die jou storen ten goede te keren, maar je moet je toch afvragen of je de lat daarbij niet te hoog legt. Als je op basis van deze vraag ontdekt dat je verwachtingen eigenlijk niet reëel zijn, dan is de toekomst van je relatie op zijn zachtst gezegd precair.
 • Past het dekseltje nog op het potje?
  Dit is misschien wel de allerbelangrijkste vraag. In de loop der tijden kan je andere interesses krijgen en echt uit elkaar groeien. Het mag dan nog zo zijn dat tegenpolen elkaar aantrekken, het blijft een feit dat partners die bijvoorbeeld even veel belang hechten aan sporten of aan cultuur meer kans hebben dat hun relatie stand zal houden.Comments are closed.