NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Voeden vaders anders op? En wat na de scheiding?

Onderzoek Universiteit Leiden

De Universiteit van Leiden publiceerde recent onderzoeksresultaten over de verschillen in opvoedgedrag tussen vaders en moeders. An Olaerts ging met enkele mensen praten en schreef er voor De Standaard Weekblad een stuk over.

Liesbeth Hallers-Haalboom, promovendus aan deze universiteit schreef het proefschrift over de verschillen in opvoedgedrag tussen vaders en moeders. Naast de gekende clichés blijkt gelukkig uit de studie ook dat nuancering belangrijk is. De onderzoekster schrijft in haar conclusie het volgende;

'Hoewel de studies in dit proefschrift laten zien dat er verschillen bestaan in opvoedgedrag van vaders en moeders, betekent dit niet dat vaders minder goede opvoeders zijn. Zowel de vaders als de moeders in de steekproef van dit proefschrift laten hoge scores zien op sensitiviteit en respect voor de autonomie van het kind. Het is daarom belangrijk voorzichtig te zijn met het interpreteren van de verschillen in opvoedgedrag van vaders en moeders.’

Maar hoe zit dat nu bij ouders die gaan scheiden?

An Olaerts vroeg het aan Lawrence Steeman van de ScheidingsConsulenten.be

“Vanuit onze praktijkervaring als scheidingsbemiddelaars stellen wij vast dat vaders en moeders die uiteengaan bijna altijd dezelfde zorgen hebben: hun kinderen.

Wij begeleiden jaarlijks met ons team heel veel vaders en moeders. Wie hoe reageert bij het opstellen van een ouderschapsplan, is niet geslachtsgebonden. De leeftijd van de kinderen speelt een veel grotere rol. Hoe jonger de kinderen, hoe clichématiger de argumenten. Ook de aanwezigheid van een nieuwe partner kan de visie over opvoeding beïnvloeden. En wie de eerste beslisser is! Wie beslist heeft dat hij wil scheiden legt andere accenten dan degene die moet volgen. Maar bovenal is er toch de gezamenlijke focus op het welzijn van de kinderen.

Polariseren tussen vaders en moeders is nefast. De meerderheid van de mensen beseft dat maar al te goed. Mensen die gaan scheiden worden verplicht om na te denken over hun rol als ouder. Als bemiddelaar-consulent ben ik vaak getuige van dezelfde diepgang bij vaders én moeders.

Veralgemenen op basis van geslacht lijkt mij niet opportuun. Veel onderzoeken spreken elkaar ook tegen. Wat wel interessant is aan zulke onderzoeken, ook al spreken ze elkaar tegen, is de discussie. Dikwijls brengen ze mensen tot reflectie."

Het volledige artikel van An Olaerts kan u lezen in De Standaard Weekblad van 31 oktober 2015 - pag 48


GOED OM WETEN
Via uw gratis online proefdossier kan u reeds een voorbereiding starten.

Wacht niet te lang om een familiaal bemiddelaar in te schakelen. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden.
CONTACTEER UW BEMIDDELAAR - KLIK HIERComments are closed.