NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Zijn er voordelen aan het ki

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Zijn er voordelen aan het kind ten laste te hebben na een echtscheiding?

Soms denken mensen dat ze heel wat voordelen verliezen wanneer de kinderen niet bij hen gedomicilieerd zijn of niet meer ten laste zijn na een echtscheiding. Objectiveren maakt de zaak alvast duidelijker. We sommen hieronder enkele veelvoorkomende thema’s op.

Fiscaal voordeel kind ten laste

Tijdens hun samenwonen of huwelijk krijgen ouders met kinderen een fiscaal voordeel. Ze genieten een verhoging van de belastingvrije som. Zo lang ze samenwonen valt dit voordeel dus in de gemeenschap.Wanneer ouders uit elkaar gaan wijzigt de fiscale situatie voor één van hen. Een kind kan immers maar bij één ouder tegelijk ten laste zijn. Deze ouder zal dus het voordeel ‘kind ten laste’ genieten. Ouders kunnen dan onder bepaalde voorwaarden afspreken om dit voordeel te laten verdelen door de fiscus. Anderzijds krijgt de andere ouder ook onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om eventueel betaalde onderhoudsbijdragen voor een kind dat niet ten laste is bij hem, fiscaal in mindering te brengen.

Aftrek kinderopvang / kampen

Wanneer ouders na een scheiding voor fiscaal co-ouderschap kiezen dan kunnen de opvangkosten voor ieder kind dat jonger is dan 12 jaar door beide ouders 100% fiscaal in mindering gebracht worden in de aangifte van de personenbelasting. Deze aftrek is weliswaar beperkt tot een bepaald maximum van de dagvergoeding voor de opvang. Kiezen de ouders niet voor fiscaal co-ouderschap dan kan enkel die ouder bij wie het kind ten laste deze kosten aftrekken. Uiteraard kunnen in zo een situatie beide ouders afspraken maken over de verdeling van dit fiscaal voordeel tussen elkaar.

Gezinskorting op de onroerende voorheffing van de eigenaar van een woning

Om van een vermindering op de onroerende voorheffing te genieten moeten er minstens 2 kinderbijslaggerechtigde kinderen in het gezin zijn. Bij gescheiden ouders gaat het dan over de ouder bij wie de kinderen hun domicilie hebben.

Voor twee kinderen bedraagt de jaarlijkse éénmalige vermindering op het KI dan 7,62€…. In de meeste gevallen zal dit geen bedrag zijn waarmee de ouderschapsregeling staat of valt.

Kortingen op water en electriciteit

De korting op een bepaalde hoeveelheid gratis water is inmiddels afgeschaft. De korting op een bepaalde hoeveelheid electriciteit wordt volgens een recente aankondiging van de Vlaamse regering in 2016 afgeschaft.

Voorwaarden voor het bekomen van een sociale lening (Vlaams Woningfonds)

Wie na een echtscheiding als alleenstaande verder door het leven gaat krijgt per kind ten laste een hoger plafond van de toegelaten inkomsten toegekend om in aanmerking te komen voor een sociale lening. Dit kan soms een factor zijn in de keuze van wie het kind ten laste neemt. Bekijk de opties samen in overleg met uw scheidingsconsulent rekening houdend met de behoeftigheid van de betrokken ouder.

Korting NMBS voor grote gezinnen

Kortingkaarten voor gereduceerde tarieven bij de NMBS zijn mogelijk voor gezinnen met minstens 3 kinderen. Het maakt niet uit of de ouders gescheiden zijn of niet. Er wordt een kortingkaart per rechthebbende uitgereikt als aan de voorwaarden voldaan wordt. Meer info via de website van de NMBS

GOED OM WETEN
Via uw gratis online proefdossier kan u reeds een voorbereiding starten.

Wacht niet te lang om een familiaal bemiddelaar in te schakelen. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden.

CONTACTEER UW BEMIDDELAAR - KLIK HIER



Comments are closed.