NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | De scheidingsprocedure voor

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

De scheidingsprocedure voor samenwonenden

We dienen hierbij een onderscheid te maken tussen wettelijk samenwonenden en feitelijk samenwonenden.

Het beëindigen van de WETTELIJKE samenwoning kan op 3 manieren:

  1. in onderling akkoord via een gezamenlijke verklaring bij de gemeente
  2. éénzijdig, dwz. dat u alleen de gemeente informeert en dat de gemeente dan je ex-partner op de hoogte dient te brengen. Dat gebeurt via een aangetekende brief en een bezoek van de gerechtsdeurwaarder. De kosten zijn voor diegene die éénzijdig opzegt
  3. een uitspraak van een rechter.

Het beëindigen van de FEITELIJKE samenwoning kan door het wijzigen van het domicilie. Opgelet, wanneer u een samenlevingscontract heeft afgesloten is het belangrijk de afspraken die er zijn in opgenomen te respecteren. Als samenwonenden bent u volledig vrij om samen met uw toekomstige ex-partner buiten de rechtbank om afspraken te maken. Bijvoorbeeld over de kinderen en over de vereffening en verdeling van de roerende en onroerende goederen. Anderzijds, wanneer er kinderen zijn adviseren wij u toch om een formele ouderschapsregeling op te stellen. Dit is in het belang van uzelf als  ouder en in het belang van het kind. Jullie maken dan samen afspraken over het gezag, de verblijfsregeling, de kostenregeling en de afspraken rond goed ouderschap. Deze ouderschapsovereenkomst wordt dan samen met een verzoekschrift neergelegd bij de Familie -en Jeugdrechtbank die de afspraken zal homologeren. Uw scheidingsconsulent kan u hierbij helpen, zowel bij het tot stand komen van de afspraken als bij de opmaak van de ouderschapsovereenkomst. Wanneer u er samen niet uitgeraakt en er een conflict blijft bestaan dan kan u alleen stappen ondernemen. U kan dan terecht bij de Familie -en Jeugdrechtbank. Voor deze éénzijdige procedures heeft u een advocaat nodig.

Kiest u voor een regeling in onderling akkoord, wacht dan niet te lang om een familiaal bemiddelaar in te schakelen. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden.


Comments are closed.