NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Phubbing: een nieuwe bedreiging voor het huwelijk

Als je nog niet vertrouwd bent met de term “phubbing”, zal dat ongetwijfeld niet lang meer duren. Want het fenomeen is, doordat we steeds meer vergroeid zijn met onze smartphones aan een enorme opmars bezig. Het woord is een combinatie van “phone” en “snubbing” : telefoon en negeren.

De officiële definitie is: “the act of snubbing someone in a social setting by looking at your phone instead of paying attention”. Of vrij vertaald: “in een sociale context anderen negeren door voortdurend naar je telefoon te kijken in plaats van aandacht aan hen te schenken

Steeds meer mensen maken er zich zodanig schuldig aan dat het ook relatiebedreigend is. Op de site Huffington Post lazen we het verhaal dat één van de klanten van huwelijkstherapeute Christine Wilke zodanig bezig was met haar telefoon, dat ze tijdens een etentje met haar partner niet eens had opgemerkt dat hij al de rekening had betaald en was vertrokken.

Uit een recent onderzoek van de Baylor University dat werd uitgevoerd bij 143 mensen met een liefdesrelatie, bleek dat 70% van hen aangaf dat de smartphone “soms”, “dikwijls”, “heel vaak” of “de hele tijd” de interactie met de partner bedreigde of in de weg stond.

Een vervolgonderzoek gaf aan dat phubbing bij 23% van de paren voor hoog oplopende ruzies had gezorgd en 34% van de respondenten gaf aan zich soms depressief te voelen omdat ze het gevoel hadden dat hun partner hun telefoon belangrijker vond dan hen. Huwelijkstherapeute Christine Wilke zegt dat ze de jongste tijd almaar vaker hoort dat haar klanten vertellen dat het is alsof hun partner een liefdesrelatie heeft met zijn of haar telefoon.

Ze geeft ook tips om daar verandering in te brengen, zoals dagelijks minstens een half uur de smartphone in een onbereikbare lade leggen, af en toe een “digital detox”-weekend boeken of erover spreken van zodra één van de partners het gevoel krijgt dat phubbing een echte bedreiging kan vormen voor de relatie.

 

 

 

 

 Comments are closed.