NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Wat is de impact van een ech

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Wat is de impact van een echtscheiding op je loopbaan?

Isabelle Dewinkeler - Loopbaancoach & Scheidingsconsulente

Wat is de impact van een echtscheiding op je loopbaan?

Als echtscheidingsconsulente en loopbaancoach vind ik dat de impact van een echtscheiding op iemand zijn loopbaan zeer ernstig genomen moet worden. Ik weet het wel: er gaan jaarlijks heel wat mensen uit elkaar. Het is bijna een algemeen goed geworden maar toch… Wist je dat dit life event zoveel impact heeft op het werk dat heel wat mensen tijdens hun echtscheiding uitvallen? Meer nog, bij sommigen leidt dit zelf tot burn-out.

Hieronder geef ik een kort overzicht van alle grote veranderingen die je na een echtscheiding plaatsvinden in je privéleven. Het spreekt voor zich dat deze veranderingen een impact hebben op je werk en ook op je toekomstige loopbaan. Ik geef daarnaast ook een aantal tips die je misschien kan gebruiken op je werk.

Met dit artikel hoop ik jullie verder te helpen om in een moeilijke periode toch structuur en overzicht te houden over je privé en je werk zodat je de juiste keuzes kan maken.

Vertel ik mijn werkgever dat ik ga scheiden?

Vroeg of laat vertel je best aan je werkgever en je collega’s dat je gaat scheiden. Jij bepaalt zelf wanneer je hier klaar voor bent en hoe je dit op de werkvloer wil vertellen (indien gewenst kan je hier overleggen met HR).

Het kan prettig zijn om je werkgever en collega’s op de hoogte te brengen van je echtscheiding omdat ze op dat moment meer begrip kunnen tonen voor je situatie en je misschien ook kunnen ontlasten waar nodig. Weet dat heel wat collega’s vaak zelf in jouw schoenen gestaan hebben (1/3 van de huwelijken eindigt namelijk in een scheiding) en dus weten wat je doormaakt.

Alles hangt natuurlijk af van de omstandigheden op je werk….Stel dat je een heel slechte relatie hebt met je werkgever, je dicht tegen een promotie aan kijkt, er heel veel werkonzekerheid is op je werk, … dan moet je zelf nagaan wanneer en hoe je dit best aan boord brengt. Je kan je wel voorstellen dat je werkgever en collega’s misschien ook soms een beetje ongerust zijn over wat de echtscheiding met jou gaat doen op werkniveau.

Wat verandert er allemaal?

Een echtscheidingsproces moet je vergelijken met een rouwproces dat je doormaakt bij de dood van een geliefde. Of je nu eerste of tweede beslisser bent of jullie hebben samen beslist om de relatie stop te zetten, het blijft een emotioneel zware periode. Concreet kan je deze periode opdelen in verschillende fases: ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressieve gedachten en tot slot aanvaarding.

Daarnaast zijn er ook heel wat keuzes die gemaakt moeten worden waarvan de gevolgen ook merkbaar zijn voor je werk en toekomstige loopbaan. Ik overloop ze kort…

  • Financiële gevolgen: alles moet verdeeld worden (van de inboedel en het huis tot en met de rekeningen, het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk,..). Dit bezorgt koppels vaak veel stress en spanning. Mensen maken zich zorgen hoe de financiële toekomst. Hoe je het ook draait of keert, een scheiding heeft altijd financiële gevolgen. Meestal zal je met minder dan voorheen moeten rondkomen. Je werkzekerheid alsook je inkomen winnen dus aan belang.
  • Verhuis: bij een echtscheiding is er altijd een verhuis (van één partner of van beide partners). Het huis leegmaken, een nieuwe woonst zoeken en deze gezellig inrichten, vraagt veel organisatie. In een stabiele periode vraagt verhuis al heel veel geduld en tijd. Verhuizen tijdens een echtscheidingsproces is dus zeker een intensieve gebeurtenis. Ook dit heeft zijn weerbots op je werk. Naast het organisatorische verhuis aspect kan het ook zijn dat je rijtijd naar het werk ook anders is geworden.
  • Kinderen: niet alleen jouw wereld maar ook de wereld van je kinderen staat helemaal op zijn kop. Je zit zelf emotioneel helemaal in de knoop en nu moet je ook je kinderen troosten… Ook hier staat één ding meestal vast, je zal hoogstwaarschijnlijk je kinderen minder zien dan voor de echtscheiding. Bovendien wordt het nog een grotere uitdaging om werk en thuis op elkaar af te stemmen.
  • Status: ineens verander je van status voor de maatschappij. Van getrouwde persoon ga je naar alleenstaand en gescheiden of beland je in een nieuw samengesteld gezin. Ook hier zal je een nieuw evenwicht moeten zoeken. Wat met Kerst? Wat met vakanties? En hoe reageert mijn omgeving (vrienden, kennissen en familie) op dit alles?

Impact echtscheiding op werk en loopbaan

Rekening houdend met het bovenstaande is het eigenlijk heel normaal dat je tijdens je echtscheiding minder productief bent. Niemand is perfect. De hoge mate en lange duur van stress zorgen dat je vermogen om te plannen en organiseren achteruit gaan. Daarnaast lijdt je gezondheid ook onder de stresssituatie. Je voelt je vaak moe en prikkelbaar. Het werk stapelt zich langzaam op, totdat je vastloopt, je ziek moet melden en mogelijk in een burn-out terecht kan komen. Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers in een echtscheiding een dubbel verzuim vertonen.

Hoe blijf je tijdens je echtscheiding op je werk functioneren?

Het zou goed zijn indien je werk en je werkomgeving tijdens je echtscheidingsproces een soort van rustmoment en rustplaats kunnen betekenen. Het geeft een goed gevoel dat je naast je woelige thuissituatie ergens terecht kan waar het goed gaat en waar je je goed voelt. Enkele tips kunnen hierin misschien helpen:

  • Hou voldoende contact met mensen op je werk die je vertrouwt. Sluit je niet helemaal af.
  • Praat voldoende met je HR verantwoordelijke zodat je op de hoogte bent van al je mogelijkheden (verlof, ziekte,…) en zodat zij op de hoogte zijn van je situatie
  • Geef tijdig aan wanneer het niet meer gaat. Op die manier kan je werkgever ingrijpen en begeleiding voorzien waar nodig.
  • Indien gewenst en mogelijk (financieel en organisatorisch) kan je tijdelijk 4/5 gaan werken of na overleg je werk meer van thuis uit doen.

Veranderen van werk tijdens of na de echtscheiding of toch maar niet? De uitdaging van de echtscheiding…

Veranderen van werk tijdens een echtscheiding lijkt me niet onmiddellijk de beste keuze. De zee waarin je zwemt is zo troebel dat je niet altijd helder kan denken in deze periode. Belangrijk is wel dat je na een bepaalde periode moet nagaan of je job nog steeds heel kort bij jouw waarden en vaardigheden staat. Waarin ben je goed? Wat doe je graag? Wat wil je nog ontwikkelen? Wat zijn je waarden? Logisch dat de antwoorden op deze vragen voor en na de echtscheiding anders zullen zijn. Ik heb vaak koppels waarbij hun leven (meestal zowel privé als werk) na de echtscheiding een heel andere wending nemen….Comments are closed.