Een gemeenschappelijke zaak bij een scheiding

Een echtscheiding kan complexe gevolgen hebben voor de eigen onderneming van uzelf of van uzelf en uw partner. Niet enkel kan de continuïteit van de onderneming in het gedrang komen als u uw ex-partner moet ‘uitkopen’, in sommige gevallen kan een echtscheiding zelfs het einde van de onderneming betekenen als de ex-partners niet tot een vergelijk komen. Er zijn dan ook enkele essentiële zaken te regelen waarbij bestaande huwelijkse voorwaarden een bepalende rol kunnen spelen. In ieder geval dient u volgend na te gaan:

  • Valt de onderneming al of niet onder het te verdelen vermogen?
  • Wordt de ‘waarde’ van de onderneming door jullie beiden zelf bepaald of wordt er een revisor aangesteld?
  • Kan de onderneming worden voortgezet als er een (scheidings-)hypotheek op komt te rusten?
  • Blijven de ex-partners ook zakenpartners en tegen welke voorwaarden?
  • Is er een verschil bij een eenmanszaak of een vennootschap? …

U vraagt best samen eerstelijnsadvies aan uw boekhouder.

Voor ondernemers is het vanzelfsprekend dat zij de zaken onder controle hebben. Maar helaas is dat privé niet altijd het geval. Als een scheiding onvermijdelijk blijkt, is alles wat zeker was opeens onzeker. Wat betekent dit voor het bedrijf, voor het gezin, het opgebouwd vermogen, de schulden? Vaak zijn de partners niet alleen relatie-partners maar ook zakelijke partners, samen actief in dezelfde zaak, al of niet als aandeelhouder. Hoe moet dat dan verder als de relatie ophoudt maar de zakelijke belangen blijven bestaan?

In alle geval dient voorkomen dat een claim van de partner leidt tot het faillissement van de onderneming, of dat de claim leidt tot grote financiële of praktische problemen.

Open gratis online de voorbereiding van uw scheidingsovereenkomst

De ScheidingsConsulenten biedt u een traject aan met als doel een evenwichtige EOT en dit tegen een vaste prijs. Geen verborgen kosten, geen rekeningen achteraf. De prijs wordt bepaald op het einde van een eerste vrijblijvend gesprek met jullie beiden. Sinds 2007 hielpen wij zo duizenden mensen op weg naar een nieuwe toekomst.

TIP: Ontvang de gratis ScheidingsGids boordevol relevante informatie

 

Vraag vrijblijvend advies

Hoe scheiden is afhankelijk van uw situatie en de keuzes die u maakt. De doorlooptijd en kostprijs is hieraan gelinkt. Op basis van onze jarenlange ervaring hebben we een korte vragenlijst ontwikkeld die u gepersonaliseerd advies geeft.

vraag advies