NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

De auto verdelen na de echtscheiding of liever autodelen?

Wanneer u uit elkaar gaat dan dient u als onderdeel van de vereffening en verdeling van de roerende goederen die u samen bezit ook afspraken te maken over de verdeling van de auto, motor, fiets, caravan of andere voertuigen. 

U kan afspreken het voertuig te

  • Verkopen en de opbrengst te verdelen
  • Door één van u beiden te laten overnemen tegen een vergoeding (oplegsom)
  • Samen te behouden en samen te blijven gebruiken

Het is dan belangrijk om de restwaarde van het voertuig te kennen. Ook de eventuele nog uitstaande schuld dient in de rekening te worden gebracht.

De waardebepaling kan oa. gebeuren via

  • de referenties op autogids.be
  • via de merkgarage waar de wagen aangekocht werd

Wanneer de waarde bepaald is en er beslist is wie de wagen zal overnemen dan kan de overnameprijs vastgelegd worden. Is er nog een schuld dan wordt deze eerst afgetrokken. Diegene die de wagen overneemt neemt dan ook de schuld over. Van het resterende saldo krijgt de andere partner dan zijn deel.

OPGELET: Als er nog een lening op de wagen loopt dan blijven beide ontleners verantwoordelijk, ook na de scheiding. Je kan in de overeenkomst wel stipuleren dat één partij de afbetaling gaat doen. Als deze partij in gebreke blijft en de andere partij wordt door de schuldeiser verplicht tot betalen, dan kan de ‘andere partij’ zich volgens de overeenkomst daarna wel wenden tot diegene die had moeten betalen om het geld terug te krijgen. Het is aangewezen om vooraf samen naar de bank te gaan en duidelijke afspraken te maken met kennisname van de bank.Mogelijk kan het leningscontract op één naam overgezet worden.

TIP

De overname van de nummerplaat tussen echtgenoten is gratis voor zover zij de overdracht doen voor de inschrijving van de echtscheiding. Doen ze dit pas achteraf dan dient er opnieuw belasting op inverkeerstelling betaald te worden. Voor samenwoners is deze gunstmaatregel niet van toepassing.

Beschrijf ook wie de autoverzekering zal overnemen of wanneer deze geannuleerd wordt en wie dit zal regelen.

Autodelen?

Wil u na de scheiding samen nog gebruik maken van de wagen? In dat geval kan u afspreken om samen onverdeeld eigenaar van het voertuig te blijven. Maak in dat geval zeer goeie afspraken over het beheer en de kosten van de wagen. Het is dan aangewezen een formeel contract ‘Autodelen’ op te stellen. Meer info kan u vinden op Autodelen.net

GOED OM WETEN
Via uw gratis online proefdossier kan u reeds een voorbereiding starten.

Wacht niet te lang om een familiaal bemiddelaar in te schakelen. Bij de scheidingsconsulenten krijgt u 1 contactpersoon die u samen zal begeleiden.

CONTACTEER UW BEMIDDELAAR - KLIK HIERComments are closed.