NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING | Scheiden na grensoverschrijd

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.


Pareto Group
Pareto Group

ScheidingsConsulenten

Specify Alternate Text

Scheiden na grensoverschrijdend gedrag of overspel?

Het was dagen aan een stuk groot nieuws: de pikante sms’jes van Bart De Pauw die  hij zelf bestempelde als flirterige onnozelheid en waarvan de bestemmelingen vonden dat het om grensoverschrijdend gedrag ging. Vervolgens ging het ook veel over het opblazen van de contracten tussen De Pauw en zijn productiehuis enerzijds en de VRT anderzijds.

Minder aandacht ging er naar de relatie van Bart De Pauw met zijn echtgenote, die zich in één reactie liet ontvallen dat ze hem vertrouwt en achter hem staat, maar er voor de rest het zwijgen toe deed.  Eerder was ook een minder bekende VRT-medewerker ontslagen wegens grensoverschrijdende sms’jes. Of hij een partner had is zelfs niet geweten, maar hoe dan ook: als iemand zo in het oog van de storm terecht komt met aanklachten van derden, dan is dat niet van aard om de huwelijksrelatie of de relatie van wettig samenwonenden op een hartverwarmende manier te ondersteunen.

 Overspel is dat evenmin. Over het overspel van haar man Erik Goossens deed bekende Vlaming Bieke Ilegems een boekje open bij het verschijnen van haar boek met de onmogelijk lange titel : “De zoektocht van een ouder meisje naar eeuwige schoonheid en groot geluk.”  Zijn grensoverschrijdend gedrag, ongeacht of dat gebeurt via al dan niet onschuldige sms’jes of zelfs aanrakingen die van de andere kant niet gewenst zijn en overspel redenen om uit elkaar te gaan of om, in geval er een huwelijksrelatie is, te scheiden? 

De meningen hierover zijn vanzelfsprekend verdeeld en beslissingen in deze of gene zin moeten hoe dan ook rekening houden met de context. Relatiedeskundige Rika Ponnet liet bijvoorbeeld rond het geval van Bieke Ilegems en Erik Goossens weten dat het naar buiten brengen van het overspel in gemeenschappelijk overleg gebeurd was en erop wees dat er nog altijd een grote verbondenheid heerste tussen het paar. Met andere woorden: een slippertje is volgens haar niet noodzakelijk een reden om meteen een relatie op te blazen Het kan ook een vertrekpunt zijn voor een nieuw begin, eventueel met een sterkere positie voor de partner die bedrogen is geweest, zoals gebeurd is na het overspel van Bill Clinton met Monica Lewinsky. En als beide partners overspel hebben gepleegd en tot inkeer komen, kan het huwelijk zelfs een heel nieuw elan krijgen zoals werd bewezen nadat koning Albert en koningin Paola – aanvankelijk nochtans tegen heug en meug – besloten hadden om toch maar bij elkaar te blijven.

Het besluit moet dan ook zijn dat partners in de eerste plaats hun hart moeten raadplegen: zien ze de partner die overspel pleegde of via sms’jes aangaf wel eens met een ander de lakens te willen delen nog graag?  Is een relatieherstel nog haalbaar? Een eerlijk positief antwoord recht uit het hart kan dan voor een dikke spons van vergeving zorgen die heel veel kan uitwissen. Comments are closed.