rss

NIEUWS - SCHEIDEN EN ECHTSCHEIDING

Via deze blog houden wij u op op de hoogte van nieuws en thema's rond scheiden en echtscheiding.

onderhoudsbijdrage-gezinsbond-hobin-rechtbank

Nieuwe methode Hobin dreigt nog meer gescheiden moeders in armoede te storten

BRON: Persbericht - Gezinsbond VZW

Sinds 10 september 2020 staat de methode Hobin online. Dat is een rekentool, ontworpen door Rob Hobin (eerste Voorzitter van het Hof van Beroep in Antwerpen) om onderhoudsbijdragen voor kinderen van gescheiden ouders te berekenen. Door de calculator gratis ter beschikking te stellen op de website van Hoven & Rechtbanken insinueert Justitie dat Hobin voortaan dé standaardmethode wordt om objectieve onderhoudsbijdragen te berekenen. De Gezinsbond en Ligue des familles zeggen dat dit niet klopt en raden het gebruik van de methode Hobin sterk af.

“Methode rekent niet in het belang van het kind”

“We vrezen dat scheidende koppels zich binnenkort verplicht zullen voelen om deze rekentool te gebruiken”, zegt Yves Coemans, specialist onderhoudsbijdragen bij de Gezinsbond. “Dat betreuren we ten zeerste omdat een algemeen gebruik van de methode Hobin nog meer gescheiden ouders, meestal moeders, in armoede dreigt te storten omdat ze onvoldoende middelen zullen krijgen om de opvoedingskosten van hun kinderen te dragen”.

Volgens gezinsorganisaties Gezinsbond en Ligue des familles rekent Hobin immers niet in het belang van het kind. Hobin baseert zich bovendien niet op het wetenschappelijk onderbouwde studiewerk van de Belgische socioloog Roland Renard, maar haalde hij de mosterd in de ons omliggende landen (Nederland en Duitsland), aldus beide gezinsorganisaties.

"Hobin houdt slechts beperkt rekening met de voordelen van alle aard die ouders hebben. Zo telt de bedrijfswagen zonder tankkaart slechts voor 350 euro mee of voor 450 euro met tankkaart, de maaltijdcheques tellen maar voor 100 euro. Van andere voordelen is er geen spoor terug te vinden. De methode negeert ook de gezinsfiscaliteit. Daarmee gaat Hobin regelrecht in tegen artikel 1321 van het Gerechtelijk Wetboek dat duidelijk bepaalt dat de sociale en fiscale voordelen van alle aard die elk van de ouders voor het kind ontvangt één van de acht criteria zijn om een objectieve onderhoudsbijdrage te berekenen. Er zijn ook verkeerde interpretaties van de bijdragen in natura in de niet-verblijfsgebonden en specifieke kosten door de onderhoudsplichtige ouder en de sociale toeslagen op de kinderbijslag. Deze foutieve veronderstellingen leiden automatisch tot te lage onderhoudsbijdragen,” vult Coemans verder aan.

“Nieuwe methode ondermijnt opdracht van de Commissie voor onderhoudsbijdragen”

De gezinsorganisaties begrijpen dit initiatief van de Antwerpse rechters niet. Vijf jaar geleden werd immers binnen de schoot van de FOD Justitie een Commissie voor onderhoudsbijdragen opgericht, waarin de Gezinsbond en Ligue des familles - naast magistraten, advocaten, notarissen en familiaal bemiddelaars - ook een zetel hebben.

“Deze Commissie heeft als opdracht rechters te adviseren om de kosten van kinderen te begroten en objectieve bijdragen voor beide ouders te bepalen. Met dit initiatief ondermijnt Hobin regelrecht de opdracht van deze federale commissie. De Franstalige familierechters werden niet betrokken bij deze rekentool wat op termijn alleen maar de kloof in de rechtspraak zal vergoten tussen beide landsgedeelten”, zegt Yves Coemans van de Gezinsbond.

“Blijf weg uit de familierechtbank als Hobin wordt gebruikt”

“Als familierechters en raadsheren voortaan de methode Hobin standaard zullen toepassen, kunnen we scheidende koppels alleen maar aanraden om weg te blijven uit de familierechtbank, behalve om hun EOT-overeenkomst (Echtscheiding door Onderlinge Toestemming.) opgemaakt door een familiaal bemiddelaar, advocaat of notaris te laten homologeren” besluit Coemans. “Een onderhandeld evenwichtig akkoord is beter dan een door de rechter opgelegde te lage onderhoudsbijdrage. Daarom bevelen we één van de bestaande methodes aan die wél objectief berekenen: de  Onderhoudsgeldcalculator van de Gezinsbond, de Pareto Simulator of de VOB-methode van Larcier.”

Corona-co-ouder-scheiden-echtscheiding

Wat met co-ouderschap in tijden van corona?

Regels zijn regels  

Het zijn rare tijden voor iedereen, ook voor gescheiden ouders. Maar één ding is duidelijk. Zoals iedere ouder volgen jullie de maatregelen die de Belgische overheid heeft uitgeschreven. Deze zijn objectief en concreet en niet voor discussie vatbaar. Indien gewenst kunnen jullie deze samen overlopen zodat de regels voor jullie beiden duidelijk en concreet zijn. Indien één van jullie beiden onachtzaam met deze regels omgaat, moet dit zo snel mogelijk besproken worden en moeten er indien nodig acties ondernomen worden. 

Maatwerk

Wat is dan het beste voor het kind, de ouder, het nieuw samengestelde gezin,…? Hier is jammer genoeg geen eenduidig antwoord op te geven. Alles hangt af van de context, de persoonlijkheid en de leeftijd van het kind, de persoonlijkheid van de ouders, hun beroepsactiviteiten, de complexiteit van het nieuw samengestelde gezin, de gezondheidstoestand van alle betrokkenen,….Een heleboel variabelen dus wat betekent dat maatwerk hier de enige optie is. Wat werkt er voor jou persoonlijk, voor jouw kind, jouw ex-partner, de eventuele nieuwe partners en voor jullie gezinssituatie. Op basis daarvan kunnen jullie beslissen of het voor jullie het beste is om de verblijfsregeling aan te passen of net niet. 

Ik luister naar mijn kind 

Het is belangrijk dat kinderen weten waarom de beslissing genomen is om de verblijfsregeling aan te passen. Zij hebben het recht om te weten waarom er dingen veranderen in hun leven. Op die manier kunnen zij dit ook plaatsen. Bespreek indien mogelijk op voorhand met de kinderen de mogelijke nieuwe afspraken die gemaakt gaan worden. Kinderen vinden het namelijk belangrijk dat ze meetellen maar “meetellen” is niet hetzelfde als “mee beslissen”. Belangrijk is om hier echt te luisteren naar je kind en het een stem te geven zodat het kind ook zijn mening kan uiten. 

Schooltaken

Spannender zal het zijn als er afspraken moeten gemaakt worden rond schooltaken. Ook hier moeten duidelijk en concrete afspraken gemaakt worden tussen de gescheiden ouders. En, als dat vroeger al moeilijk liep tussen jullie, dan zal dat nu ook moeilijk lopen. Ook hier zullen jullie een gulden middenweg in moeten zoeken en zal loslaten een belangrijk begrip zijn. Weet wel dat beide ouders niet dezelfde structuur en de zelfde dagindeling moeten hanteren voor kinderen in co-ouderschap. Kinderen zijn de verschillen in huisregels reeds gewoon en zullen zich hier ook spontaan aan aanpassen. Ook hier is maatwerk de enige boodschap. Op welke manier kan jij als ouder ervoor zorgen dat je kind de schooltaken gemaakt heeft die nodig waren? En welke dagindeling werkt voor jou, je werk en je gezin? 

Gun-factor

Als de relatie met je ex-partner moeilijk loopt, is de kans groot dat de problematiek omtrent het corona virus een trigger kan zijn voor een conflict. Het is aan jullie om samen na te gaan waar jullie bezorgdheden en angsten liggen en daar ook de nodige aandacht aan te besteden. Een goede graadmeter is altijd om het bij jezelf na te gaan. Met welke intentie doe ik dit? Waarom neem ik deze beslissing? Het is belangrijk om hierin steeds eerlijk te zijn met jezelf. Indien je tot de conclusie komt dat je een bepaalde beslissing neemt i.v.m. de aanpassing van verblijfsregeling omdat je de andere ouder geen tijd en plezier gunt met het kind, dan ben je verkeerd bezig. 

Wat bij besmetting? 

Alles goed en wel maar wat nu bij ziekte of besmetting? Dan is de gezondheid van alle betrokkenen topprioriteit. In dat geval is het zinvol om je huisarts of een andere specialist te raadplegen en hun advies te volgen. Hun mening is objectief en gesteund op expertise. 

Fouten maken mag! 

Zoals ik reeds mijn artikel begon … het zijn rare tijden. Niemand heeft dit ooit meegemaakt en iedereen is eigenlijk vooral heel erg aan het zoeken. Fouten maken mag dus! Deze periode wordt overheerst door angst en bezorgdheid. Probeer als ouder elkaar hierin te steunen en te begrijpen en vertrouw erop dat je ex-partner een goede bezorgde ouder is. 

Tot slot nog dit: co-ouderschap in dit corona tijdperk is een hele uitdaging zijn maar die uitdaging is er voor elke ouder! 

Isabelle Dewinkeler 
pedagoog | scheidingsconsulente | coach voor kinderen in echtscheiding

Wat is de impact van een echtscheiding op je loopbaan?

Isabelle Dewinkeler - Loopbaancoach & Scheidingsconsulente

Wat is de impact van een echtscheiding op je loopbaan?

Als echtscheidingsconsulente en loopbaancoach vind ik dat de impact van een echtscheiding op iemand zijn loopbaan zeer ernstig genomen moet worden. Ik weet het wel: er gaan jaarlijks heel wat mensen uit elkaar. Het is bijna een algemeen goed geworden maar toch… Wist je dat dit life event zoveel impact heeft op het werk dat heel wat mensen tijdens hun echtscheiding uitvallen? Meer nog, bij sommigen leidt dit zelf tot burn-out.

Hieronder geef ik een kort overzicht van alle grote veranderingen die je na een echtscheiding plaatsvinden in je privéleven. Het spreekt voor zich dat deze veranderingen een impact hebben op je werk en ook op je toekomstige loopbaan. Ik geef daarnaast ook een aantal tips die je misschien kan gebruiken op je werk.

Met dit artikel hoop ik jullie verder te helpen om in een moeilijke periode toch structuur en overzicht te houden over je privé en je werk zodat je de juiste keuzes kan maken.

Vertel ik mijn werkgever dat ik ga scheiden?

Vroeg of laat vertel je best aan je werkgever en je collega’s dat je gaat scheiden. Jij bepaalt zelf wanneer je hier klaar voor bent en hoe je dit op de werkvloer wil vertellen (indien gewenst kan je hier overleggen met HR).

Het kan prettig zijn om je werkgever en collega’s op de hoogte te brengen van je echtscheiding omdat ze op dat moment meer begrip kunnen tonen voor je situatie en je misschien ook kunnen ontlasten waar nodig. Weet dat heel wat collega’s vaak zelf in jouw schoenen gestaan hebben (1/3 van de huwelijken eindigt namelijk in een scheiding) en dus weten wat je doormaakt.

Alles hangt natuurlijk af van de omstandigheden op je werk….Stel dat je een heel slechte relatie hebt met je werkgever, je dicht tegen een promotie aan kijkt, er heel veel werkonzekerheid is op je werk, … dan moet je zelf nagaan wanneer en hoe je dit best aan boord brengt. Je kan je wel voorstellen dat je werkgever en collega’s misschien ook soms een beetje ongerust zijn over wat de echtscheiding met jou gaat doen op werkniveau.

Wat verandert er allemaal?

Een echtscheidingsproces moet je vergelijken met een rouwproces dat je doormaakt bij de dood van een geliefde. Of je nu eerste of tweede beslisser bent of jullie hebben samen beslist om de relatie stop te zetten, het blijft een emotioneel zware periode. Concreet kan je deze periode opdelen in verschillende fases: ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressieve gedachten en tot slot aanvaarding.

Daarnaast zijn er ook heel wat keuzes die gemaakt moeten worden waarvan de gevolgen ook merkbaar zijn voor je werk en toekomstige loopbaan. Ik overloop ze kort…

  • Financiële gevolgen: alles moet verdeeld worden (van de inboedel en het huis tot en met de rekeningen, het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk,..). Dit bezorgt koppels vaak veel stress en spanning. Mensen maken zich zorgen hoe de financiële toekomst. Hoe je het ook draait of keert, een scheiding heeft altijd financiële gevolgen. Meestal zal je met minder dan voorheen moeten rondkomen. Je werkzekerheid alsook je inkomen winnen dus aan belang.
  • Verhuis: bij een echtscheiding is er altijd een verhuis (van één partner of van beide partners). Het huis leegmaken, een nieuwe woonst zoeken en deze gezellig inrichten, vraagt veel organisatie. In een stabiele periode vraagt verhuis al heel veel geduld en tijd. Verhuizen tijdens een echtscheidingsproces is dus zeker een intensieve gebeurtenis. Ook dit heeft zijn weerbots op je werk. Naast het organisatorische verhuis aspect kan het ook zijn dat je rijtijd naar het werk ook anders is geworden.
  • Kinderen: niet alleen jouw wereld maar ook de wereld van je kinderen staat helemaal op zijn kop. Je zit zelf emotioneel helemaal in de knoop en nu moet je ook je kinderen troosten… Ook hier staat één ding meestal vast, je zal hoogstwaarschijnlijk je kinderen minder zien dan voor de echtscheiding. Bovendien wordt het nog een grotere uitdaging om werk en thuis op elkaar af te stemmen.
  • Status: ineens verander je van status voor de maatschappij. Van getrouwde persoon ga je naar alleenstaand en gescheiden of beland je in een nieuw samengesteld gezin. Ook hier zal je een nieuw evenwicht moeten zoeken. Wat met Kerst? Wat met vakanties? En hoe reageert mijn omgeving (vrienden, kennissen en familie) op dit alles?

Impact echtscheiding op werk en loopbaan

Rekening houdend met het bovenstaande is het eigenlijk heel normaal dat je tijdens je echtscheiding minder productief bent. Niemand is perfect. De hoge mate en lange duur van stress zorgen dat je vermogen om te plannen en organiseren achteruit gaan. Daarnaast lijdt je gezondheid ook onder de stresssituatie. Je voelt je vaak moe en prikkelbaar. Het werk stapelt zich langzaam op, totdat je vastloopt, je ziek moet melden en mogelijk in een burn-out terecht kan komen. Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers in een echtscheiding een dubbel verzuim vertonen.

Hoe blijf je tijdens je echtscheiding op je werk functioneren?

Het zou goed zijn indien je werk en je werkomgeving tijdens je echtscheidingsproces een soort van rustmoment en rustplaats kunnen betekenen. Het geeft een goed gevoel dat je naast je woelige thuissituatie ergens terecht kan waar het goed gaat en waar je je goed voelt. Enkele tips kunnen hierin misschien helpen:

  • Hou voldoende contact met mensen op je werk die je vertrouwt. Sluit je niet helemaal af.
  • Praat voldoende met je HR verantwoordelijke zodat je op de hoogte bent van al je mogelijkheden (verlof, ziekte,…) en zodat zij op de hoogte zijn van je situatie
  • Geef tijdig aan wanneer het niet meer gaat. Op die manier kan je werkgever ingrijpen en begeleiding voorzien waar nodig.
  • Indien gewenst en mogelijk (financieel en organisatorisch) kan je tijdelijk 4/5 gaan werken of na overleg je werk meer van thuis uit doen.

Veranderen van werk tijdens of na de echtscheiding of toch maar niet? De uitdaging van de echtscheiding…

Veranderen van werk tijdens een echtscheiding lijkt me niet onmiddellijk de beste keuze. De zee waarin je zwemt is zo troebel dat je niet altijd helder kan denken in deze periode. Belangrijk is wel dat je na een bepaalde periode moet nagaan of je job nog steeds heel kort bij jouw waarden en vaardigheden staat. Waarin ben je goed? Wat doe je graag? Wat wil je nog ontwikkelen? Wat zijn je waarden? Logisch dat de antwoorden op deze vragen voor en na de echtscheiding anders zullen zijn. Ik heb vaak koppels waarbij hun leven (meestal zowel privé als werk) na de echtscheiding een heel andere wending nemen….

Scheiden-echtscheiding-kosten-rolrecht

De administratieve kosten (o.a. echtscheiding) bij de familierechtbank werden grondig gewijzigd

De administratieve kosten bij de familierechtbank werden grondig gewijzigd. Vanaf vandaag dient er bij de opening van het familiedossier bij de familierechtbank een bijdrage aan het fonds voor tweedelijnsbijstand van 20 euro per persoon betaald te worden. Vervolgens zal de rechtbank ook een éénmalig rolrecht van 165 euro innen (art. 2691, 2° W.Reg.). Deze hervorming is van toepassing voor dossiers die op de griffie neergelegd worden na 1 februari 2019. Wie vorige week een echtscheidingsverzoek met bijhorende akkoorden bij de familierechtbank indiende betaalde nog 100 euro aan kosten voor de familierechtbank. Vanaf vandaag lopen de kosten voor de neerlegging van een dossier echtscheiding in onderlinge toestemming (EOT) dus op tot 165 euro + 2x 20 euro, zijnde 205 euro… meer dan een verdubbeling van de administratieve kosten.

De griffierechten (rolrecht) dienen niet langer bij het begin van de procedure te worden betaald maar worden geïnd op het einde van de procedure. De griffierechten zullen ingevorderd worden door de FOD Financiën. De bijdrage aan het fonds voor tweedelijnsbijstand dient te worden betaald bij de neerlegging van het dossier op de griffie van de familierechtbank. Dit kan cash of via overschrijving.

Lees hier meer over de kostprijs van een volledig echtscheidingstraject - Hoeveel kost mijn scheiding?
Voor meer informatie kan u ook terecht op de website www.familierecht.vlaanderen